Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο μήνα γκάζωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφειλόταν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Εναν μήνα πριν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,4%. Το αποτέλεσμα στηρίζει τις επιλογές της ΕΚΤ για πιο υψηλά επιτόκια, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεύτερο μήνα γκάζωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Γκάζι πάτησε για δεύτερο μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις τιμών τις οποίες μάχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας με την προσέγγιση των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ένδειξη 3,2% του Σεπτεμβρίου οφειλόταν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Εναν μήνα πριν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,4%. Το αποτέλεσμα του Σεπτέμβρίου είναι πολύ κοντά στη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 3,3%. Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιταχύνεται το επόμενο έτος.

Μία μέτρηση των υποκείμενων πιέσεων που αποκλείει το κόστος ενέργειας και φρέσκων τροφίμων μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,8%.

Η ΕΚΤ ανέβασε το κόστος δανεισμού για μια 10η διαδοχική συνεδρίαση αυτόν τον μήνα - μια κίνηση που οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές πιστεύουν ότι ήταν η τελική αύξηση σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v