Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Αυξήσεις 30% ζητά το σωματείο απεργών της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ρίχνει τον πήχη σε σύγκριση με το αρχικό αίτημα για αυξήσεις 40%. Στόχος, παράλληλα, η διασφάλιση μελλοντικών θέσεων εργασίας και η επέκταση του συνδικαλίζεσθαι και σε άλλα εργοστάσια. Δέκατη τέταρτη μέρα απεργίας.

HΠΑ: Αυξήσεις 30% ζητά το σωματείο απεργών της αυτοκινητοβιομηχανίας

Το συνδικάτο United Auto Workers επιθυμεί να βγει από την απεργία κατά των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ αποσπώντας μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Πρόκειται για χαμηλότερο πήχη αν συγκριθεί με τα αρχικά αιτήματα για αυξήσεις 40% που απηύθυνε το σωματείο στη Ford, την General Motors και τη Stellantis.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αναθάρρησαν με το άκουσμα της είδησης. Στο αμερικανικό χρηματιστήριο η Stellantis κέρδισε έως και 2,3%, η GM 1,2% και η Ford 0,7%.

Μια αύξηση στους μισθούς τουλάχιστον 30% αναμένεται να είναι αρκετή ώστε προκαλέσει το ενδιαφέρον μη συνδικαλισμένων εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας και να συμβάλει στην αύξηση των μελών του συνδικάτου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Σον Φάιν σχεδιάζει να επεκτείνει το UAW με οργανώσεις σε εργοστάσια μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, στην Tesla αλλά και σε εργοστάσια ασιατικών και ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών επί αμερικανικού εδάφους, είπαν οι πηγές. Τα μέλη του έχουν μειωθεί σε 400.000 έναντι πάνω από 1 εκατ. τη δεκαετία του 1970.

Η Ford έχει ήδη προσφέρει μισθολογικές αυξήσεις 20%, πλέον ειδικού βοηθήματος για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. 

Η αύξηση των μισθών είναι μέρος ενός πολύπλοκου παζλ που περιλαμβάνει επίσης το ποσό που θα επενδυθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια. Άλλα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνουν αμοιβές εργαζομένων σε μελλοντικά εργοστάσια μπαταριών και παροχές σε συνταξιούχους.

Η απεργία του συνδικάτου UAW στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v