Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίχνει τις τιμές εξαγωγής για το ρύζι μπασμάτι η Ινδία

Το ελάχιστο όριο θα μειωθεί στα 850 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.200 σήμερα, ώστε η μεγάλη παραγωγός χώρα να χτυπήσει το Πακιστάν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την υψηλή ποικιλία με τις υψηλές τιμές.

Ρίχνει τις τιμές εξαγωγής για το ρύζι μπασμάτι η Ινδία

Σε μείωση της κατώτατης τιμής για τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι προσανατολίζεται η Ινδία, προκειμένου να καταστήσει ελκυστική στην παγκόσμια αγορά την υψηλή ποικιλία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, που έχει περιορίσει τις πωλήσεις όλων των ποικιλιών στο εξωτερικό με στόχο να ελέγξει τον εγχώριο πληθωρισμό τροφίμων, θα μειώσει την ελάχιστη τιμή εξαγωγής στα 850 δολάρια ανά τόνο έναντι 1.200 δολ. Σύντομα θα ληφθεί η σχετική απόφαση, σημειώνουν οι πηγές.

Η κυβέρνηση προχωρά σ' αυτό το βήμα μετά από αιτήματα της βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών καθιστούν τις ινδικές αποστολές πιο δαπανηρές σε σύγκριση με αντίστοιχες από χώρες όπως το Πακιστάν. Το ρύζι μπασμάτι αντιπροσώπευε περίπου το 20% των αποστολών της Ινδίας το 2021-2022.

Τα μερίδια των μεγαλύτερων ορυζο-εξαγωγέων του κόσμου το 2022-23 

Η πιθανή κίνηση θα βοηθήσει τους Ινδούς εμπόρους να πλασαριστούν πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, ρίχνοντας τις παγκόσμιες τιμές της ποικιλίας με τους μεγαλύτερους κόκκους και το μοναδικό άρωμα. Από την άλλη, δεν αναμένεται να ασκήσει ανοδική πίεση στις εγχώριες τιμές ρυζιού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ινδικής παραγωγής μπασμάτι ακολουθεί εξαγωγικές οδούς.

Η ασιατική χώρα θέσπισε την κατώτατη τιμή τον Αύγουστο για να αποτρέψει τη λαθραία διακίνηση του πιο φθηνού λευκού ρυζιού, που δεν είναι μπασμάτι, το οποίο έχει απαγορευτεί για εξαγωγές, δηλώνοντάς το ως μπασμάτι. Η τιμή αναφοράς του ασιατικού ρυζιού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 περίπου ετών στις αρχές του περασμένου μήνα, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά, πριν μειωθεί χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές των καλλιεργειών της Ταϊλάνδης.

Ακόμη και μετά την πιθανή κίνηση της Ινδίας για τις εξαγωγές μπασμάτι, εκτιμάται ότι οι περιορισμοί στις αποστολές σιταριού, ρυζιού και ζάχαρης θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανώς μέχρι τις αρχές του 2024, όταν προγραμματίζονται εθνικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα διεκδικήσει τρίτη πενταετή θητεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v