Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαϊκιστής φιλορώσος κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία

Ο Robert Fico ήρθε πρώτος με 22,9% και θα πρέπει να βρει συνασπισμό κομμάτων για να κυβερνήσει. Χλευάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Λαϊκιστής φιλορώσος κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία

Ένας πρώην πρωθυπουργός που χλεύασε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και θέλει να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία χθες δημιουργώντας κίνδυνο για σοβαρό πλήγμα στη δυτική ενότητα.

Το κόμμα Smer του Robert Fico είχε 22,9% των ψήφων ενώ το κύριο αντίπαλο κόμμα, η Προοδευτική Σλοβακία, εξασφάλισε το 18%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με το 99,9% των εκλογικών περιφερειών να έχει καταμετρηθεί, μεταδίδει το Bloomberg.

Η νίκη του προστίθεται στο κύμα των εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν κερδίσει έλξη αξιοποιώντας την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον παρατεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας Covid, την κρίση κόστους ζωής στην περιοχή και την κούραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πιο κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στο έθνος της ανατολικής Ευρώπης των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Fico έκανε προεκλογικό αγώνα για μια τέταρτη θητεία με τη δέσμευση να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες και να αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ σε θέματα που εκτείνονται από τη μετανάστευση έως την ασφάλεια και το κλίμα.

Παραιτήθηκε το 2018 μετά από μια έκρηξη δημόσιας οργής που ακολούθησε τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερεύνησε τη διαφθορά στη Σλοβακία.

Αν και ήταν ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις για μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετώπισε μια πρόκληση στο τέλος της εκστρατείας από την Προοδευτική Σλοβακία, η οποία είχε στόχο να διατηρήσει τον υπερατλαντικό προσανατολισμό και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Χρειάζεται Συνασπισμός

Ο Fico θα πρέπει να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση και έχει την προοπτική να σχηματίσει συνασπισμό με πολλά μικρότερα κόμματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι επτά κόμματα εισέρχονται στο κοινοβούλιο των 150 εδρών της Σλοβακίας.

Η προοδευτική Σλοβακία έχει επίσης μια θεωρητική ευκαιρία να σχηματίσει έναν τετρακομματικό συνασπισμό, αλλά το κόμμα του Fico, ως νικητής, θα είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει.

Σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο 59χρονος Φίκο, εκμεταλλεύτηκε την ανησυχία σε ένα εκλογικό σώμα που είναι από τα πιο φιλορωσικά στο μπλοκ των 27 μελών. Υποστηρίχτηκε από μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιελάμβανε πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς.

Η Σλοβακία έχει ιστορικό πολιτικών αναταραχών και εύθραυστων συνασπισμών, με εννέα κυβερνήσεις από την ένταξη της στην ΕΕ το 2004. Οι εσωκομματικές διαμάχες συνέβαλαν στην πτώση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ στα τέλη του περασμένου έτους, μια συμμαχία που εξελέγη το 2020 για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα στην οικονομία των 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σλοβακίας. Το μέλος της ευρωζώνης θα χρειαστεί να εξασφαλίσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος.

Κάποτε σοσιαλδημοκρατικός μεταρρυθμιστής, ο Fico αγκάλιασε ένα λαϊκιστικό κύμα που σάρωσε την Ευρώπη - καταγγέλλοντας αιτούντες άσυλο, εναντιούμενος στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ και χλευάζοντας τη μεταρρυθμιστή πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, ως «αμερικανό πράκτορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v