Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά ο δισεκατομμυριούχος Αρνό για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος

«Είναι δυνατόν ο επικεφαλής της κορυφαίας γαλλικής και ευρωπαϊκής εταιρείας να ξεπλένει χρήμα για να επεκτείνει ένα ξενοδοχείο;» διερωτάται η δικηγόρος του. Για παράλογους ισχυρισμούς κάνει λόγο και η πλευρά του εμπλεκόμενου Ρώσου ολιγάρχη.

Τι απαντά ο δισεκατομμυριούχος Αρνό για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton (LVMH) Μπερνάρ Αρνό, απάντησε στις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, αφού η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι ερευνά οικονομικές συναλλαγές του με τον Ρώσο ολιγάρχη Νικολάι Σαρκίσοφ.

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2022 εξετάζοντας αναφορά της υπηρεσίας Tracfin του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ότι συναλλαγές των δύο για αγορά ακινήτων στις Άλπεις «πιθανώς αφορούν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Οι εκπρόσωποι τόσο του Αρνό, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο, όσο και του Σαρκίσοφ, ανώτερου στελέχους της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας RESO-Garantia, αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Από την προανάκριση δεν προκύπτει ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα. Η Ζακλίν Λαφόν, δικηγόρος του Αρνό, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «παράλογοι και αβάσιμοι», όπως μεταδίδει το CNBC.

«Η συναλλαγή που επέτρεψε την επέκταση του ξενοδοχείου Cheval Blanc στο Κουρσεβέλ είναι απολύτως γνωστή και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον νόμο και βάσει νομικής υποστήριξης. Η έρευνα, φαινομενικά σε εξέλιξη, θα αποδείξει αυτά τα γεγονότα», ανέφερε μέσω email.

«Ετι περαιτέρω, ποιος θα μπορούσε να πάρει στα σοβαρά ότι ο Μπερνάρ Αρνό, ο άνθρωπος που έχει αναπτύξει τα τελευταία 40 χρόνια την κορυφαία γαλλική και ευρωπαϊκή εταιρεία, θα ξέπλενε χρήμα για να επεκτείνει ένα ξενοδοχείο; Πιστεύω ότι ο παράλογος χαρακτήρας αυτών των ισχυρισμών θα αναγνωριστεί απ' όλους».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε την Πέμπτη, επικαλούμενη την Tracfin, ότι ο Σαρκισόφ απέκτησε περιουσία στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Κουρσεβέλ χρησιμοποιώντας δάνειο από μια από τις εταιρείες του Αρνό.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RESO-Garantia Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε στο CNBC ότι ούτε η εταιρεία ούτε προσωπικά ο Νικολάι Σαρκίσοφ έχουν εμπλακεί στη συναλλαγή. Τόνισε μάλιστα ότι Σαρκισόφ και Αρνό δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

«Η συναλλαγή έγινε από μια μικρή μονάδα που επενδύει επαγγελματικά σε ευρωπαϊκά ακίνητα. Αφορούσε την απόκτηση διαμερισμάτων σ' ένα παλιό κτίριο στο Κουρσεβέλ από διάφορους ιδιώτες, με σκοπό να τα πουλήσουν αργότερα σ' έναν κατασκευαστή, μόλις αγοραστεί ολόκληρο το κτίριο», υποστήριξε ο Ιβάνοφ μέσω email.

«Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από γαλλικές εταιρείες, με Γάλλους συμβολαιογράφους και Γάλλους δικηγόρους για κάθε πλευρά. Ήταν μια συνηθισμένη συμφωνία περί ακινήτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v