Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση αναμένεται στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει ζήτηση

Υφεση αναμένεται για την οικονομία της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση έκανε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Περιόρισαν τα έξοδα οι καταναλωτές, ενόψει υψηλών επιτοκίων και υψηλών τιμών.

Υφεση αναμένεται στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει ζήτηση

Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση μειώθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι χρεωμένοι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες ενόψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και των υψηλότερων τιμών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, κινήθηκε ανοδικά, στις 47,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 46,7 του Αυγούστου.

Ωστόσο, ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αν και λίγο υψηλότερα από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,1.

Η έρευνα έδειξε ότι η ύφεση ήταν ευρείας βάσης καθώς, όπως τον Αύγουστο, η παραγωγή μειώθηκε τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση.

«Ο HCOB Σύνθετος PMI για την ευρωζώνη ανέκαμψε λίγο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη ελπίδες. Οι νέες επιχειρήσεις πέφτουν κατακόρυφα, ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο σύνθετος νέος επιχειρηματικός δείκτης του Σεπτεμβρίου, ο οποίος παρακολουθεί τη συνολική ζήτηση, έπεσε στο 44,4 από 44,6 -χαμηλό που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο κόσμος εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει την πανδημία Covid-19.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για δεύτερο μήνα, αλλά αυξήθηκε στο 48,7 από 47,9. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 48,4.

Ερευνα τη Δευτέρα έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε βυθισμένη σε βαθιά και ευρεία ύφεση τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε.

Σε ένα φωτεινό σημείο, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών αύξησαν τον αριθμό των απασχολούμενων με ταχύτερο ρυθμό τον περασμένο μήνα από ό,τι τον Αύγουστο. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο 51,5 από 50,4.

«Υπάρχει ακόμη φρενίτιδα για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών. Πράγματι, οι εταιρείες της ευρωζώνης ενίσχυσαν τις ομάδες τους με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τον Αύγουστο. Αυτή είναι μια κατάκτηση, δεδομένου ότι οι νέες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ύφεση», πρόσθεσε ο de la Rubia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v