Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή κατασκοπεία από Alibaba βλέπει το Βέλγιο και ανησυχεί

Η παρουσία της Alibaba «αποτελεί σημείο προσοχής» λόγω της νομοθεσίας που αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις κινεζικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πιθανή κατασκοπεία από Alibaba βλέπει το Βέλγιο και ανησυχεί

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου παρακολουθεί τον κύριο κόμβο logistics της Alibaba στην Ευρώπη για κατασκοπεία, μετά από υποψίες ότι το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη οικονομική παρουσία του στη Δύση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον έλεγχο των κινδύνων ασφάλειας και των οικονομικών κινδύνων που θέτουν οι κινεζικές εταιρείες, γεγονός που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επανεκτίμησης του παραδοσιακού ανοίγματος της ΕΕ στο εμπόριο με την Κίνα.

Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στον κόμβο logistics της Alibaba στο αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων στη Λιέγη, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου είπαν στους Financial Times ότι εργάζονται για τον εντοπισμό «πιθανών δραστηριοτήτων κατασκοπείας και/ή παρεμβολής» που πραγματοποιούνται από κινεζικές οντότητες, «συμπεριλαμβανομένης της Alibaba».

Η Alibaba, η οποία αρνείται οποιαδήποτε παρανομία, υπέγραψε συμφωνία με το Βέλγιο το 2018 για το άνοιγμα του κόμβου στη Λιέγη, το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο εμπορευμάτων της Ευρώπης, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ στην προβληματική οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του κόμβου, η Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (VSSE) συνέχισε να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις της Alibaba μετά από εκτιμήσεις πληροφοριών, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ένας τομέας ελέγχου περιλαμβάνει την εισαγωγή συστημάτων λογισμικού που συγκεντρώνει ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες.

Η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι η παρουσία της Alibaba «αποτελεί σημείο προσοχής», λόγω της νομοθεσίας που αναγκάζει τις κινεζικές εταιρείες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τις κινεζικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Κίνα έχει την πρόθεση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για μη εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε η υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v