Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαφάνισε $266 δισ. από τις αναδυόμενες αγορές το selloff στα ομόλογα

Νέες εστίες ανησυχίας σε όλο τον κόσμο και φόβοι ότι το άνοιγμα της Κίνας θα επιτείνει τις απώλειες. Τα πρώτα στοιχήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Εξαφάνισε $266 δισ. από τις αναδυόμενες αγορές το selloff στα ομόλογα

Ψαλιδίζονται οι ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών στο τέταρτο τρίμηνο, μετά το selloff που αφαίρεσε μπόλικη αισιοδοξία αυτή την εβδομάδα, καθώς νέες εστίες ανησυχίας προκύπτουν από τη Βόρεια Αφρική έως τη Λατινική Αμερική.

Περίπου 266 δισ. δολάρια έκαναν φτερά από τις αγορές, παρόλο που η μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία - η Κίνα - είναι κλειστή λόγω διακοπών. Δείκτης αποδόσεων από συναλλαγές σε 18 νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών κατέγραψε τις χειρότερες απώλειες από τότε που η Κίνα τερμάτισε την πολιτική Covid Zero, γράφει το Bloomberg. To παγκόσμιο χτύπημα στα ομόλογα έπληξε σκληρότερα τις φτωχότερες χώρες – εκτινάσσοντας το μέσο κόστος δανεισμού τους στα υψηλά που παρατηρήθηκαν κατά την εποχή της πανδημίας.

Με τέτοιο ρυθμό, ίσως για πρώτη φορά από το 2015 καταγραφούν ζημιές για τρία διαδοχικά τρίμηνα. Οι μετοχές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη βύθιση στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001 σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα βάλουν φρένο σ' ένα τρίτο έτος αυξήσεων, επίσης το μεγαλύτερο σερί από το 2015.

«Δεδομένου ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμη ανακούφιση για τα επιτόκια των ΗΠΑ, παρόλο που υπάρχουν κάποιες πρώιμες τεχνικές ενδείξεις για σταθεροποίηση, παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές», ανέφεραν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup

Μάλιστα, τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω απώλειες την επόμενη εβδομάδα, όταν ανοίξουν ξανά οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για βαθύτερη κρίση χρέους έχουν επιστρέψει στις αναδυόμενες αγορές. Η Αίγυπτος προειδοποιήθηκε από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι θα χάσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα εάν δεν υποτιμήσει ξανά το εθνικό νόμισμα. Η Moody's υποβάθμισε την Αίγυπτο σε μια από τις χαμηλότερες βαθμίδες.

Παράλληλα, ξεκίνησαν τα στοιχήματα ότι η Αιθιοπία πιθανώς είναι η επόμενη χώρα που θα χρεοκοπήσει. Εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκαν και οι αποδόσεις της Ουγγαρίας, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για συνεχιζόμενη ύφεση.

Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής δέχτηκαν, επίσης, χτυπήματα αυτή την εβδομάδα. Οι αλλαγές της μεξικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική στα αεροδρόμια συγκλόνισαν τη χρηματιστηριακή αγορά, προκαλώντας ξεπούλημα σε πέσο.

Ακόμη, ενώ προηγούμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και πυροδότησε selloff, η πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού αυτή την εβδομάδα συνέβαλε σε απώλειες σε νομίσματα όπως το πέσο Κολομβίας.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές μετοχών, το ισχυρότερο μήνυμα της ολοένα και μεγαλύτερης πτώσης προήλθε από την αγορά ETF. Το fund αναφοράς της BlackRock για την εν λόγω κατηγορία παρουσίασε εκροές 757 εκατ. δολαρίων μόνο την Πέμπτη - οι χειρότερες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το fund έχασε το 8% του ενεργητικού του μόνο αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v