Σάμερς: Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο παλιά

«Καμπανάκι» για κίνδυνο «πυρκαγιάς» στις χρηματοοικονομικές αγορές από τον Λώρενς Σάμερς που βλέπει ρίσκα από τα ομόλογα, την Κίνα και τις υψηλές αποτιμήσεις.

Σάμερς: Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο παλιά
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λώρενς Σάμερς, δήλωσε ότι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο είναι «σπουδαίο νέπ» για την ώρα αλλά υποδηλώνει επίσης ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed δεν δουλεύουν όπως παλιά, δημιουργώντας κίνδυνο «απότομης προσγείωσης».

«Έχουμε μια οικονομία που είναι σαν το λαγουδάκι του Energizer» υπογράμμισε ο Σάμερς στο Bloomberg, αναφερόμενος στη γνωστή διαφήμηση για την μπαταρία μακράς διάρκειας. «Αλλά με την αύξηση των θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος απότομης προσγείωσης φαίνεται λίγο μεγαλύτερος», πρόσθεσε.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι καλά νούμερα, αλλά δεν διασφαλίζουν μια ομαλή προσγείωση» σημείωσε.

«Ίσως ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια δεν είναι τόσο αποτελεσματικό εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας όσο παλιά» ανέφερε ο Σάμερς. «Αυτό σημαίνει ότι για να αποθερμανθεί η οικονομία, τα επιτόκια θα πρέπει να κινούνται με πιο απότομο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν» υπογράμμισε. 

Προειδοποίησε, επίσης, ότι με το τρέχον selloff στην αγορά ομολόγων σε συνδυασμό με τα ρίσκα από την Κίνα και τις φουσκωμένες αποτιμήσεις στης αγορές βλέπει «περισσότερο ξερό προσάναμμα για το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς στις χρηματοοικονομικές αγορές» από ό,τι έχει δει εδώ και αρκετό καιρό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v