Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο επηρεάζει το πετρέλαιο η σύγκρουση στο Ισραήλ

Το «ασφάλιστρο κινδύνου» που μπορεί να επιβάλουν οι αγορές προβληματίζει τους εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας. Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές.

Πόσο επηρεάζει το πετρέλαιο η σύγκρουση στο Ισραήλ

Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο τη Δευτέρα, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος της επίθεσης στο Ισραήλ από τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς πιθανότατα θα είναι περιορισμένος, υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας μιλώντας στο CNBC.

Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω, είπαν.

«Μπορεί να δούμε μια απότομη άνοδο των τιμών του αργού όταν οι αγορές ανοίξουν τη Δευτέρα», δήλωσε στο CNBC μέσω email η Vandana Hari, διευθύνουσα σύμβουλος της Vanda Insights.

«Θα υπάρξει κάποιο "ασφάλιστρο κινδύνου" που θα ληφθεί υπόψη έως ότου η αγορά είναι σίγουρη ότι το γεγονός δεν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση και ότι οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής δεν θα επηρεαστούν», είπε η Χάρι.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες στην αγορά πετρελαίου, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, επεσήμαναν αναλυτές στο CNBC, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης.

Η Χάρι σημείωσε ότι ενώ η σύγκρουση δεν επηρεάζει άμεσα την παραγωγή ή την προσφορά πετρελαίου, εξακολουθεί να βρίσκεται «στο κατώφλι μιας σημαντικής πετρελαιοπαραγωγικής και εξαγωγικής περιοχής».

Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), η χώρα «σχεδόν δεν έχει παραγωγή αργού πετρελαίου». Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

«Ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένος εκτός και αν δούμε τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών να επεκτείνεται γρήγορα σε έναν περιφερειακό πόλεμο όπου οι ΗΠΑ και το Ιράν και άλλοι υποστηρικτές των μερών εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Iman Nasseri της Facts Global Energy.

Ομοίως, ο Γάλλος επιχειρηματίας και διαχειριστής hedge fund Pierre Andurand είπε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες. Αλλά θα μπορούσε τελικά να έχει αντίκτυπο στην προσφορά και τις τιμές».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο πριν υποχωρήσουν. Ωστόσο, η Χάρι προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «έχει τη δυνατότητα να διευρυνθεί σε περιφερειακές εχθροπραξίες».

Την Κυριακή, η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε τρεις τοποθεσίες στα αγροκτήματα Shebaa - μια λωρίδα γης που βρίσκεται στη διασταύρωση των συνόρων Λιβάνου-Συρίας και των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία είναι κατεχόμενα από το Ισραήλ.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη επιβεβαίωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά και «χτύπησε την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v