Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η ΕΕ ενθαρύνει νέους στην Ελλάδα να γίνουν προγραμματιστές

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού είναι να ενθαρρύνει σταδιοδρομία στους τομείς θετικών επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM). Σημαντική έλλειψη ειδικών στις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες στην ΕΕ.

Πώς η ΕΕ ενθαρύνει νέους στην Ελλάδα να γίνουν προγραμματιστές

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ξεκίνησε το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, από τις 17: 00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή εκδήλωση με ομιλητές και ομιλήτριες από τον τομέα της εκπαίδευσης και των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τη σημασία του προγραμματισμού και θα συνδεθούν ζωντανά με σχολεία που ξεχωρίζουν για τις εκπαιδευτικές δράσεις τους στον τομέα του προγραμματισμού.

Στόχος της Εβδομάδας Προγραμματισμού είναι να ενθαρρύνει τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Υπάρχει σημαντική έλλειψη ειδικών στις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ οι ειδικοί στην πληροφορική, καθώς και τα κορίτσια και οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον ψηφιακό τομέα της ΕΕ. Η ΕΕ έχει θέσει τον στόχο απόκτησης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων από τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών.

Όπως αποκαλύπτει η πρώτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας, αν δεν γίνουν σημαντικές τομές, η ΕΕ θα μείνει σημαντικά πίσω, και μόνο το 59% του πληθυσμού θα διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030. Κατά συνέπεια, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά:

«Τα επόμενα χρόνια, η ΕΕ θα χρειάζεται όλο και περισσότερους ειδικευμένους και δημιουργικούς ειδικούς πληροφορικής. Πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων και να τους ενθαρρύνουμε από μικρή ηλικία να ασχοληθούν με την επιστήμη και την τεχνολογία. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες προγραμματισμού και υπολογιστικής.»


Η φετινή, 11η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 22 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους, ενώ διατίθεται δωρεάν υλικό σε 29 γλώσσες στους διοργανωτές δραστηριοτήτων, όπως οι εκπαιδευτικοί, και ένας διαδραστικός χάρτης με τις δραστηριότητες ανά περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v