Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ θεωρεί δικαιολογημένη την άνοδο του ιταλικού spread

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την πρόβλεψη της κυβέρνησης Μελόνι για υψηλότερα ελλείμματα. Δεν θα παρέμβει η κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ θεωρεί δικαιολογημένη την άνοδο του ιταλικού spread

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν ότι η άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι δικαιολογημένη, ύστερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα, ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές πούλησαν ιταλικά ομόλογα, διευρύνοντας το spread με το γερμανικό 10ετοές σε υψηλό 10 μηνών, αφού η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μπελόνι αποκάλυψε σχέδια για σημαντικά υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.

Επειδή οι υψηλότερες αποδόσεις σηματοδοτούν αύξηση του κόστους δανεισμού, το sell-off έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεράστιου χρέους της Ιταλίας.

Αυτό με τη σειρά του έχει ωθήσει ορισμένους επενδυτές και αναλυτές να εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει για να ηρεμήσει τις αγορές και να αποφύγει τον λεγόμενο κατακερματισμό στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, όπου το κόστος δανεισμού μιας χώρας της ευρωζώνης δεν συγχρονίζεται με αυτό των άλλων. 

Αλλά έξι πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων τόνισαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν τα προβλήματα της Ιταλίας εν πολλοίς ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θεωρούν την ώς τώρα αντίδραση των αγορών δικαιολογημένη. 

Όλες οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Νομίζω ότι τα προβλήματα της Ιταλίας τα έχει προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της, επομένως η αντίδραση της αγοράς είναι αρκετά δικαιολογημένη» είπε μία από τις πηγές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v