Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: «Καμπανάκι» από κεντρική τράπεζα για το spread

Εκκληση για την υιοθέτηση ενός συνετού προϋπολογισμού απηύθυνε η νομισματική αρχή της Ιταλίας, προειδοποιώντας για την άνοδο του κόστους δανεισμού.

Ιταλία: «Καμπανάκι» από κεντρική τράπεζα για το spread

H άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αποτελεί «καμπανάκι», προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την άνοδο των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,3% για το 2023 και στο 4,3% για το 2024, ενώ έθεσε στόχο την επιστροφή σε έλλειμμα 3% το 2026.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση, με το spread του ιταλικού 10ετούς με το γερμανικό bund να διευρύνεται πέρα από τις 208 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση ενός συνετού προϋπολογισμού. 

«Ο υψηλός λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι σοβαρό στοιχείο ευαλωτότητας» ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ακρόαση στο ιταλικό κοινοβούλιο. 

«Εκθέτει τη χώρα στο ρίσκο των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και αυξάνει το κόστος του χρέους για το κράτος και ακολούθως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v