Νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χαμάς

Τη λήξη του τελεσιγράφου προς τους ισραηλινούς κατοίκους της Ασκελόν ακολούθησε μπαράζ από ρουκέτες. Ανταλλαγές ομήρων μετά την λήξη του πολέμου, διαμηνύει.

Νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χαμάς

Επιθέσεις με ρουκέτες ακολούθησε τη λήξη του τελεσιγράφου που έστειλε η Χαμάς προς τους κατοίκους της πόλης Ασκελόν, που βρίσκεται στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, να εγκαταλείψουν την πόλη. 

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου. Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια. Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, το απόγευμα υπήρξε ομοβροντία ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ και αργότερα ανέλαβε την ευθύνη η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά πυροβολικού.

Απειλεί με εκτελέσεις

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς απειλεί πως θα εκτελεί από έναν Ισραηλινό κρατούμενο (απήγαγε τουλάχιστον 150 άτομα το Σαββατοκύριακο), κάθε φορά που το Ισραήλ θα βομβαρδίζει ένα παλαιστινιακό σπίτι χωρίς προειδοποίηση, την ώρα που το Ισραήλ κάλεσε έναν πρωτοφανή αριθμό 300.000 εφέδρων και επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τις ανησυχίες πως σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε τα πτώματα περίπου 1.500 μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος καθώς απέκτησε αποτελεσματικό έλεγχο στο νότο και «αποκατέστησε τον πλήρη έλεγχο» στα σύνορα, σύμφωνα με το Assosiated Press, που πάντως διευκρινίζει ότι δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός των νεκρών καλύπτει θανάτους που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από τις παλαιστινιακές αρχές. Το Ισραήλ είπε ότι η Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες στη Γάζα κρατούν περισσότερους από 150 στρατιώτες και πολίτες που απήχθησαν από το εσωτερικό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με προηγούμενη καταμέτρηση από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νεκρών (άμαχοι και στρατιωτικοί) και από τις δύο πλευρές  ξεπερνά τους 1.500 (900 στο Ισραήλ και 687 στη Γάζα). Στους νεκρούς από την πλευρά των Ισραηλινών περιλαμβάνονται και 260 κυρίως νεαροί, που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε μουσικό φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν στην έρημο, από όπου και απήχθησαν ορισμένοι από τους ομήρους. Ο δε αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τους 7.000 και από τις δύο πλευρές.

Όπως επισημαίνει το Reuters, σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές -που πραγματοποιούνται ως απάντηση στην πρωτοφανή εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο- έχουν καταστραφεί πολυκατοικίες, ένα τέμενος και νοσοκομεία, δρόμοι και σπίτια, ενώ το Ισραήλ βομβάρδισε και τα κεντρικά γραφεία της ιδιωτικής εταιρείας Palestinian Telecommunication Co, προκαλώντας πρόβλημα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στις διαδικτυακές υπηρεσίες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα πλήγματα συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει πως έπληξε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από θαλάσσης και αέρος, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων που, όπως υποστηρίζει, ανήκε σε στόχους της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς.

Ανέκτησε τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα. Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του λευκού Οίκου διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο, μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή στην εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν. Είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

Η διεθνής αντίδραση

Η προοπτική ότι οι μάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα μπορούσαν να επεκταθούν θορύβησε την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία αναγνωρίζουν τις «νόμιμες προσδοκίες» του παλαιστινιακού λαού και υποστηρίζουν ίσα μέτρα δικαιοσύνης και ελευθερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Είπαν επίσης ότι θα παραμείνουν «ενωμένες και συντονισμένες» για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας», μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη.

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να τερματίσουν αμέσως τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους, ανέφερε η αιγυπτιακή προεδρία.

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ πραγματοποίησαν επείγουσες εκκλήσεις για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο να υπάρξει «επέκταση» της σύρραξης, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στον κ. Αμπάς πως το βασίλειο θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του να έχει αξιοπρεπή ζωή, να πραγματώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και να καταλήξει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι περίπου 137.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, από τη ρωσική πλευρά, σχετικά με το πότε θα γίνει η επίσκεψη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Άμπντελ Χάφεζ Νούφαλ, σύμφωνα με το δίκτυο RBC.

«Συνήφθη συμφωνία πως ο κ. Αμπάς θα έλθει στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Δήλωσε εξάλλου στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως τα μέρη έχουν «καθημερινές επαφές».

Η Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Αμπάς πριν από ένα χρόνο, στο περιθώριο συνόδου στο Καζακστάν. Ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από δυο χρόνια, υπενθυμίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε ισραηλινούς στρατώνες

Εν τω μεταξύ, η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε χθες ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες, σε «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, εν μέσω φόβων κλιμάκωσης μετά την παρείσφρηση Παλαιστίνιων μαχητών στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Αποκαλώντας την επίθεσή της «πρώτη απάντηση», η Χεζμπολάχ δήλωσε σε ανακοίνωση ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν τους στόχους τους».

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση σε τουλάχιστον τρία μέλη της που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Λιβάνου. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ένας από τους αναπληρωτές διοικητές της σκοτώθηκε σε προηγούμενη διασυνοριακή επιδρομή από τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, FT, Al Jazeera, Haaretz, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v