Μήνυμα Νετανιάχου: Περνάμε στην επίθεση, θα τους συντρίψουμε

Η Χαμάς είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος, τα την συντρίψουμε δηλώνει. Η συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Το Τελ Αβίβ προετοιμάζει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Λάθος συναγερμός του ισραηλινού στρατού για διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον Λίβανο.

Μήνυμα Νετανιάχου: Περνάμε στην επίθεση, θα τους συντρίψουμε

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό.

«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς. «Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.

Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

 

Σφυροκόπημα στην αποκλεισμένη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει το από αέρος σφυροκόπημα της Γάζας, πλήττοντας εκατοντάδες στόχους, ενώ ο στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκαλάντ να δηλώνει πως έχει «χαλαρώσει όλους τους περιορισμούς» των στρατιωτών στη μάχη τους κατά της Χαμάς. «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει. Αυτό που ήταν στη Γάζα δεν θα υπάρξει πλέον. Αρχίσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από την ξηρά», δήλωσε ο Γκαλάντ.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε περισσότερους από 200 στόχους στη γειτονιά Αλ Φαρκάν στη Γάζα σήμερα Τετάρτη, ενώ μέχρι στιγμής έχει πλήξει περίπου 450 στόχους στη γειτονιά αυτή, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

Από χθες Τρίτη πραγματοποιείται τεράστια ενίσχυση των ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι το Ισραήλ θα εξαπέλυε χερσαία εισβολή στη Γάζα εντός ημερών. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει ως επί το πλείστον τα σύνορά του με τη Γάζα μετά από μια νύχτα εντατικοποιημένων αεροπορικών επιδρομών σε όλο τον θύλακα, από τις οποίες καταστράφηκαν υποδομές και λόγω των οποίων εκτοπίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού του Ισραήλ, από την εισβολή του Σαββάτου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στο Ισραήλ (1.200 αναφέρει η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας), ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας μιλάει για 1.100 νεκρούς και πάνω από 5.300 τραυματίες στη Γάζα, καθώς και για 28 νεκρούς στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το Ισραήλ, εντός της χώρας έχουν βρεθεί τα πτώματα περίπου 1.500 μαχητών της Χαμάς.

Λάθος συναγερμός για επίθεση από τον Λίβανο

Σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Τετάρτης σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ, ενώ o ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές για εναέρια επίθεση στη χώρα από τον Λίβανο.

Όπως μεταδίδει το AP, οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν τους πολίτες στον Βορρά να μπουν σε καταφύγια λόγω επιθετικής εισβολής από τον Λίβανο. 

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός απέδωσε λίγο αργότερα τις σειρήνες που ήχησαν σε πιθανή βλάβη. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.

Ασφαλής διάδρομος για τους αμάχους

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ιδέα μιας ασφαλούς διέλευσης για τους πολίτες της Γάζας, όπως δήλωσε χθες Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, γίνονται διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αλλά οι λεπτομέρειες αυτού είναι κάτι που συζητείται μεταξύ των επιχειρησιακών υπηρεσιών και δεν θέλω να μοιραστώ πάρα πολλά από αυτά δημόσια αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Επαφές κορυφής ΗΠΑ-Ισραήλ

Χθες από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «πράξη απόλυτου κακού» και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σπεύδει να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστών για την ανανέωση του συστήματος αεράμυνας Iron Dome. Κάλεσε το Ισραήλ να ακολουθήσει το «δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του. Δήλωσε, δε, στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «ενίσχυσαν τη στάση των στρατιωτικών μας δυνάμεων στην περιοχή για να ενισχύσουν την αποτροπή μας», μεταξύ άλλων μετακινώντας μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και μαχητικά αεροσκάφη.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», δυο μέρες προτού επισκεφθεί το Ισραήλ (αύριο Πέμπτη), ανέφερε λακωνικό ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Reuters, Jerusalem Post, Haaretz, Guardian, CNN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v