Χάρκερ: Η Fed μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια

Ο Χάρκερ τόνισε ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά εφόσον δεν υπάρξει απότομη στροφή στα οικονομικά δεδομένα.

Χάρκερ: Η Fed μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια

Tα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο δύσκολη την αγορά πρώτης κατοικίας αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και περιορίζοντας το απόθεμα κατοικιών, γεγονός το οποίο οδηγεί υψηλότερα και τις τιμές των κατοικιών, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ. 

Τα υψηλότερα επιτόκια αποθαρρύνουν τους σημερινούς ιδιοκτήτες να βάλουν τα σπίτια τους προς πώληση, τόνισε ο Χάρκερ τη Δευτέρα σε συνέδριο στη Φιλαδέλφεια. 

«Η άνοδος των επιτοκίων όχι μόνο αύξησε το κόστος δανεισμού για όσους ήθελαν να αγοράσουν κατοικία, αλλά συνέβαλε επίσης στη συρρίκνωση των αποθεμάτων» είπε ο Χάρκερ. «Και είναι απλώς ζήτημα των δυνάμεων της αγοράς το ότι η έλλειψη αποθεμάτων θα ανέβαζε τις τιμές συνολικά, μειώνοντας περαιτέρω το βάθος της δεξαμενής των πιθανών αγοραστών».

Ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών έχουν «ανοδική τάση», αυτές οι πωλήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως την ευρύτερη επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας, υποστήριξε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Χάρκερ επανέλαβε επίσης τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά εφόσον δεν υπάρξει απότομη στροφή στα οικονομικά δεδομένα.

Επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να κάνει πολλά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αφού αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες και συρρίκνωσε τον ισολογισμό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v