Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Πυροβολήθηκε σε καφέ στις Βρυξέλλες. Τυνησιακής καταγωγής. Ηταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή, έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας.

Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης

Νεκρός από τις σφαίρες Βέλγων αστυνομικών έπεσε σήμερα ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στις Βρυξέλλες κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί πολίτες, όπως μεταδίδει το δίκτυο BFM TV. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη σε καφέ της περιοχής των Βρυξελλών Σέρμπεκ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το αυτόματο όπλο που βρέθηκε πάνω του ήταν ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή επίθεση, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου. Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι αυτός ήταν ο δράστης.

 

Υπενθυμίζεται ότι δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο. 

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση, ο δράστης είναι 45 ετών, τυνησιακής καταγωγής, που διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. 

Η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία και τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνίζονταν στο δεύτερο ημίχρονο, μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Ο δράστης, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν.

Η Νικόλ ντε Μουρ, η Βελγίδα υπουργός υπεύθυνη για το άσυλο και την μετανάστευση, δήλωσε ότι η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Επισήμως το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την ντε Μουρ, ενώ έκτοτε δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές τρίτης χώρας ότι ο άνδρας αυτός είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στον τζιχάντ, είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. "Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης", σχολίασε.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Μιλάνο, δύο συλλήψεις

Ο Αιγύπτιος πολίτης και ο Ιταλός αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Μιλάνο, "κατηγορούνται για διαδικτυακή προπαγάνδα και προσηλυτισμό υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και για παροχή οικονομικής στήριξης" στην τζιχαντιστική οργάνωση, όπως τόνισε ο εισαγγελέας της ιταλικής συμπρωτεύουσας Μαρτσέλο Βιόλα.

Ο Βιόλα πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες είχαν ορκιστεί αιώνια πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν προκύπτει να συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στις Βρυξέλλες.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v