Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλογερμανικό ντιλ για πυρηνικά εργοστάσια και ενέργεια

Συμφωνία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή πρόταση για αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα.

Γαλλογερμανικό ντιλ για πυρηνικά εργοστάσια και ενέργεια

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία ξεπέρασαν τις μεταξύ τους διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρηνικής ενέργειας.

Η άρση του αδιεξόδου σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή της συμφωνίας, ενισχύοντας την πιθανότητα να εφαρμοστεί πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους.

Μια συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποδυνάμωση του ρόλου του φυσικού αερίου στον καθορισμό των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μετά το άλμα που καταγράφτηκε στο ενεργειακό κόστος πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία υπογράφηκε αφότου η Γερμανία αποδέχτηκε συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Γαλλία να προσφέρει επιδοτήσεις για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων της, αλλά με περιορισμούς, έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αθέμιτου πλεονεκτήματος στη βιομηχανία της.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών για το πώς αντιμετωπίζουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην κλιματική μετάβαση.

 

«Είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος επιτυγχάνει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τη διατηρήσουμε» τόνισε η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, η Γαλλίδα υπουργός για την ενεργειακή μετάβαση. «Δίνει στα κράτη μέλη χώρο για ελιγμούς και για την ανάληψη δράσης με βάση το δικό τους ενεργειακό μείγμα» πρόσθεσε.

Ο συμβιβασμός ο οποίος επιτεύχθηκε με παρέμβαση της Ισπανίας, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε., υπάγει πάλι στους κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τη στήριξη των υφιστάμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων με τη χρήση των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφοράς.

Τούτο σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιδότηση δοθεί από τη γαλλική κυβέρνηση στην κρατική Electricite de France θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία σχετικά με τα πως διανέμονται τα έσοδα, έτσι ώστε να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες χώρες με την επικράτηση πολύ χαμηλότερων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια.  

«Σήμερα κάναμε ένα στρατηγικό βήμα προς τα μπρος για το μέλλον της Ε.Ε. Επιτύχαμε μια συμφωνία η οποία θα φαινόταν αδιανόητη μόνο μερικά χρόνια πριν. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, οι καταναλωτές σε όλη την Ε.Ε. θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από πολύ πιο σταθερές τιμές στην ενέργεια, λιγότερη εξάρτηση από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και καλύτερη προστασία από μελλοντικές κρίσεις. Θα επιταχύνουμε επίσης τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι πιο φθηνές και πιο καθαρές για τους πολίτες μας» δήλωσε η Ισπανία υπουργός οικολογικής μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα Ροντρίγκεζ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v