Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Νόμος για κατανομή κερδών σε εργαζομένους

Εταιρείες που επαναγοράζουν μετοχές θα δίνουν μπόνους στους εργαζομένους τους και αντίστοιχα θα γλιτώνουν την έξτρα φορολόγηση. Στα μαλακά οι πετρελαϊκές το 2024. Ο ρόλος των συνδικάτων και η «υπόσχεση» Μακρόν.

Γαλλία: Νόμος για κατανομή κερδών σε εργαζομένους

Η γαλλική κυβέρνηση θα επεκτείνει την υποχρέωση κατανομής κερδών σε μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν επαναγορές μετοχών, χωρίς να επιβάλει επιπλέον φόρο.

Εταιρείες με πάνω από 50 εργαζομένους που επαναγοράζουν μετοχές και στη συνέχεια τις ακυρώνουν θα υποχρεώνονται να διαπραγματεύονται με τα συνδικάτα για εφάπαξ πληρωμές στους εργαζομένους μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών επιμερισμού κερδών, σύμφωνα με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Τέτοιες υποχρεώσεις θεσπίζονται ήδη σε χωριστό νόμο που αφορά τα λεγόμενα έκτακτα κέρδη εταιρειών, μεταδίδει το Bloomberg.

«Εάν έχετε τα μέσα να κάνετε επαναγορές μετοχών, έχετε τα μέσα να δώσετε αύξηση στους εργαζομένους σας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην τηλεόραση BFM Business. «Είναι θέμα δικαιοσύνης και αναγνώρισης της εργασίας».

Τον περασμένο μήνα, η Total Energies είπε ότι θα προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών 8,5 δισ. ευρώ φέτος. Η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Accor δήλωσε ότι ξεκίνησε την επαναγορά μετοχών 400 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της δέσμευσης να επιστρέψει 3 δισ. ευρώ στους μετόχους για την περίοδο 2023-2027.

Η νέα υποχρέωση θα θέσει σε τροχιά εφαρμογής μια δέσμευση που έδωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές του έτους, στην προσπάθειά του να εκτονώσει την οργή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με υποσχέσεις για συμφωνίες υπέρ των εργαζομένων.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει συχνά στραφεί σε ιδέες περί κατανομής κερδών - που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από τον Σαρλ ντε Γκολ - ώστε να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων χωρίς να διακυβεύσει τις χαμηλές φορολογικές, φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του.

Το 2019 εισήγαγε έναν μηχανισμό αφορολόγητων μπόνους για τους εργαζομένους, στο πλαίσιο δέσμης μέτρων που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών με τα Κίτρινα Γιλέκα. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το λεγόμενο «μπόνους Μακρόν» θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες που πραγματοποιούν επαναγορές για την εκπλήρωση τυχόν νέων υποχρεώσεων.

 

Γαλλικές εταιρείες κατέβαλαν ρεκόρ αφορολόγητων μπόνους πέρυσι

Το ακριβές μέγεθος του επιμερισμού κερδών και ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί μια εταιρεία θα υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και εργατικά συνδικάτα.

Ο Λεμέρ είπε ότι μόνο μερικές δεκάδες εταιρείες θα επηρεαστούν τελικά από τυχόν νέους κανόνες και δεν θα εισαχθούν νέοι φόροι. Οι επαναγορές μετοχών φορολογούνται ήδη στη Γαλλία, είπε.

«Η γραμμή της κυβέρνησης και του προέδρου τα τελευταία έξι χρόνια βασίζεται σε πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανοίγουν εργοστάσια», είπε ο Λεμέρ. «Αποκλείεται να αλλάξει αυτή η οικονομική πολιτική».

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση επέλεξε να μην παρατείνει τον έκτακτο φόρο επί των κερδών των διυλιστηρίων πετρελαίου για το επόμενο έτος, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι βουλευτές στην επιτροπή οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης είχαν προτείνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024 ώστε να επεκταθούν οι εισφορές για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης για τους καταναλωτές που πλήττονται σοβαρά από το αυξημένο κόστος βενζίνης, ντίζελ και ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v