Ελ-Εριάν για Fed: Δεν μπορείς να οδηγήσεις αυτοκίνητο κοιτάζοντας μόνο από τον καθρέφτη

Υπάρχει φόβος ότι η απότομη άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μπορεί να «σπάσει» κάτι, τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Ελ-Εριάν για Fed: Δεν μπορείς να οδηγήσεις αυτοκίνητο κοιτάζοντας μόνο από τον καθρέφτη
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Η απόφαση της Fed να βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα για τον καθορισμό του ύψους των επιτοκίων έχει υπάρξει ένα φωτεινό σημείο στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής κατά τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ αλλά είναι και μια από τις μεγάλες αδυναμίες της, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

Ο Ελ-Εριάν υποστήριξε ότι η έμφαση του Πάουελ σε δεδομένα τα οποία «κοιτάνε προς τα πίσω» έχει στερήσει από την οικονομία και την αγορά τη σαφήνεια και το όραμα που χαρακτήριζαν τη νομισματική πολιτική σε άλλες περιόδους.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz προειδοποίησε ότι η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι λόγος ανησυχίας. 

«Υπάρχει φόβος, και ελπίζω να είναι μόνο φόβος, ότι αυτό μπορεί να σπάσει κάτι» υπογράμμισε. 

Για τον Ελ-Εριάν, η νομισματική πολιτική της Fed δεν αποτελεί πλέον στήριγμα. «Οπότε αυτή είναι μια δύσκολη εποχή για την αγορά ομολόγων. Και χρειαζόμαστε σταθερότητα. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα σταθερότητα».

Ο ίδιος είπε ότι θα ήθελε ο Πάουελ να σταματήσει να στηρίζεται τόσο πολύ στα οικονομικά δεδομένα και να αναγνωρίσει ότι «δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο σε έναν δρόμο με στροφές κοιτάζοντας μόνο από τον καθρέφτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v