Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 3 ετών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2013, εξαιρώντας τους μήνες της πανδημίας Covid-19. Από το κακό στο χειρότερο: Σε χαμηλό 32 μηνών οι υπηρεσίες, 16ο μήνα πέφτει η μεταποίηση. Ανησυχίες για ύφεση.

Χαμηλό 3 ετών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Τροπή προς το χειρότερο πήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι το μπλοκ μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Σύνθετο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών της HCOB (PMI) της ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Εκτός από τους μήνες της πανδημίας της Covid-19, ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2013.

Ήταν επίσης πολύ κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και έναντι προσδοκιών για άνοδο στο 47,4.

«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. 

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε σε χαμηλό 32 μηνών, στο 47,8 από 48,7. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από όλες τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters -οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στο 43,0 από 43,4, σημειώνοντας τον 16ο μήνα του κάτω από το όριο των 50 μονάδων, φτάνοντας στο πιο χαμηλό από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία εδραίωσε την επιρροή της στον κόσμο. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει 43,7.

Στη Βρετανία, ο Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών έφτασε στις 48,6 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,1 μονάδας σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών -παραμένοντας ωστόσο σε ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v