Ντάιμον κατά κεντρικών τραπεζών: Εκαναν τελείως λάθος οικονομικές προβλέψεις

Να είμαστε ταπεινοί για τις προοπτικές του 2024, δήλωσε ο CEO της JP Morgan. Παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με τη δεκαετία του '70: Υψηλές δαπάνες, πολλές σπατάλες.

Ντάιμον κατά κεντρικών τραπεζών: Εκαναν τελείως λάθος οικονομικές προβλέψεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον είπε ότι το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έκαναν οικονομικές προβλέψεις «100% λανθασμένες» πριν από περίπου 18 μήνες θα πρέπει να προκαλέσει κάποια ταπεινοφροσύνη σχετικά με τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε πάνελ στη σύνοδο κορυφής Future Investment Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντάιμον εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Οι δημοσιονομικές δαπάνες είναι περισσότερες από ποτέ σε καιρό ειρήνης και υπάρχει αυτό το παντοδύναμο συναίσθημα ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα», είπε στη συζήτηση που συντόνισε ο συνιδρυτής της Carlyle Group, David Rubenstein. «Είμαι προσεκτικός σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά».

Ο Ντάιμον παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με εκείνη της παγκόσμιας οικονομίας της δεκαετίας του 1970, με υψηλές δαπάνες και πολλές σπατάλες, απορρίπτοντας τον αντίκτυπο των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

«Δεν νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά το αν τα επιτόκια ανεβαίνουν κατά 25 μονάδες βάσης ή περισσότερο», είπε. 

Στο ίδιο πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bridgewater Associates, Ray Dalio, πρόσθεσε μία απαισιόδοξη νότα, λέγοντας ότι οι προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομία το 2024 είναι «απαισιόδοξες», αναφέροντας αρκετούς κινδύνους, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και τις συγκρούσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v