Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Κάτω από 3% η κινεζική ανάπτυξη αν δεν αναχαιτιστεί η κρίση ακινήτων

Προβλέψεις για βουτιά του ΑΕΠ στο 2,9%, με βάση το αρνητικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, εφόσον το Πεκίνο δεν παράσχει σημαντικά κρατικά κίνητρα στον κλάδο ή δημοσιονομική-νομισματική στήριξη.

S&P: Κάτω από 3% η κινεζική ανάπτυξη αν δεν αναχαιτιστεί η κρίση ακινήτων

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2024, εάν βαθύνει η επιβράδυνση του real estate, σύμφωνα με την S&P Global Ratings. H συνεχιζόμενη στεγαστική κρίση παραμένει σοβαρή τροχοπέδη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπογραμμίζεται.

Σ' ένα αρνητικό σενάριο, γράφει το Bloomberg, οι πωλήσεις ακινήτων το 2024 θα μειωθούν έως και 25% σε σχέση με το 2022, σε περίπου 10 τρισ. γιουάν (1,3 τρισ. ευρώ). Η S&P εκτιμά ότι αυτό θα συρρικνώσει την πραγματική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας στο 2,9% εκείνη τη χρονιά. Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει πιθανότητες 20% να συμβεί αυτό, εάν το Πεκίνο δεν παράσχει κανένα σημαντικό κρατικό κίνητρο στον κλάδο, ούτε διακριτική δημοσιονομική ή νομισματική στήριξη.

Παρόλο που τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις και έδειξαν εφικτό τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% φέτος, η απαισιοδοξία παραμένει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό τον μήνα μείωσε στο 4,2% τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024, λόγω των σοβαρών αντίξοων ανέμων στον τομέα ακινήτων.

Τα ακίνητα αποτελούν άμεσα το 13% του ΑΕΠ της Κίνας, αν και η S&P λέει ότι το συνολικό τους αποτύπωμα είναι σχεδόν διπλάσιο, δυνητικά προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα δημοσιονομικά των περιφερειών της χώρας.

Τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων έχουν μέχρι στιγμής επιβραδύνει ελάχιστα την ύφεση. Οι τιμές των νέων κατοικιών στις μεγάλες πόλεις υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Η αξία της παραγωγής στον τομέα συρρικνώθηκε 2,7% το τρίτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση φέτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Στο βασικό σενάριο της S&P, οι πωλήσεις ακινήτων θα μειωθούν μεταξύ 10% και 15% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα συρρικνωθούν περαιτέρω κατά 5% το επόμενο έτος. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί στο 4,4% βάσει αυτού του σεναρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v