Ισραήλ: Αναβάλλει την εισβολή μέχρι να φτάσουν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας

(upd3) Δεκτό το αμερικανικό αίτημα, σύμφωνα με την WSJ. Είναι θέμα χρόνου, περιμένουμε το πράσινο φως του πολεμικού συμβουλίου, λέει ο Νετανιάχου. «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απελευθερωτική», τονίζει ο Ερντογάν.

Ισραήλ: Αναβάλλει την εισβολή μέχρι να φτάσουν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας

Το Ισραήλ συμφώνησε, προς το παρόν, σε αίτημα των ΗΠΑ να τεθεί σε λειτουργία η αεράμυνά τους για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων πριν εξαπολύσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει πάνω από δέκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή για να προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν σε Ιράκ, Συρία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναστείλουν την επίθεσή τους μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα τμήματα τις επόμενες μέρες, γράφει η Wall Street Journal.

Το Ισραήλ επίσης λαμβάνει υπόψη στον σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, οι απειλές για τα αμερικανικά στρατεύματα αποτελούν ύψιστη ανησυχία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο στρατός των ΗΠΑ και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα στοχοποιηθούν από διάφορες μαχητικές ομάδες μόλις ξεκινήσει η εισβολή.

Μέχρι στιγμής σε Ιράκ και Συρία έχουν γίνει τουλάχιστον 13 τέτοιες επιθέσεις, με χρήση drones και πυραύλων, που επέφεραν τον θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου, τον τραυματισμό δεκάδων στρατιωτών και την καταστροφή ενός αμερικανικού drone, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Νετανιάχου: Θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση, μελλοθάνατη η Χαμάς

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.

Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε πριν το επόμενο στάδιο, έρχεται», δήλωσε εξάλλου νωρίτερα στη μονάδα Yahalom των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του Νετανιάχου. «Το ξέρετε και είστε μέρος του, είστε μέρος της εμπροσθοφυλακής».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε την Τρίτη σε ακροατήριο Ισραηλινών στρατιωτών ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση, μια πηγή από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι πιστεύεται πως μια τέτοια επιχείρηση θα είναι «δύσκολο να διεξαχθεί με σεβασμό» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone. Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον στρατό του Ισραήλ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του, που επιχειρούσαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Χρησιμοποιήθηκε drone εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

Πρόκειται για την τρίτη φορά που χρησιμοποιούνται αεροπορικά μέσα στη Δυτική Όχθη, αφότου κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της Χαμάς και άρχισαν οι σφοδροί και ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, που θεωρείται προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύθηκε ισραηλινή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα φέτος.

Ερντογάν: «Αρρωστημένες» οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, είναι δολοφονία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η υποστήριξή τους ισοδυναμούν με δολοφονία, είναι αρρωστημένες.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και ότι δεν θα πάει στο Ισραήλ όπως είχε προηγουμένως προγραμματιστεί.

Σημείωσε επίσης ότι «τα δυτικά δάκρυα για το Ισραήλ είναι απάτη» και ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά μέσα.

Aπάντηση Ισραήλ σε Ερντογάν:  Η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς «απελευθερωτές που προστατεύουν τη γη τους».

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ του το ισραηλινό υπουργείο.

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιόρ Χάιατ. «Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε στην ανάρτησή του.

Ιταλία: Αηδιαστικές οι δηλώσεις Ερντογάν για Χαμάς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας καταδίκασε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς τα "βαριά και αηδιαστικά".

Ο Ματέο Σαλβίνι θα προτείνει στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι να καλέσει επισήμως τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ιταλία, ανέφερε σε σημείωμα το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού

Συνάντηση «Κορυφής»

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar.

«Η σύνοδος (...) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης», επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Κλιμακώνονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται περαιτέρω η βία στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου, ωθώντας πολλούς Λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο, που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις. Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς -τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό, σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δύο ρουκετών από τη Συρία, που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν. Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής.

ΗΠΑ: «Μεγάλη βεβαιότητα» ότι παλαιστινιακός πύραυλος προκάλεσε την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν «μεγάλη βεβαιότητα» ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα που διαλύθηκε στη μέση της πτήσης και όχι από το Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi την περασμένη εβδομάδα. Παλαιστίνιοι και αραβικά κράτη δήλωσαν ότι το νοσοκομείο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων από την Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία αρνήθηκε την ευθύνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε μια ημέρα μετά το περιστατικό, επισκεπτόμενος το Τελ Αβίβ, ότι η έκρηξη φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα μιας άστοχης ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από μια «τρομοκρατική ομάδα», απηχώντας την άποψη του Ισραήλ.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών την Τρίτη, επικαλούμενα ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί, καθώς οι πληροφορίες παρέμεναν εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με τους New York Times,  αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των τραυματιών. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρξαν μικρές ζημιές στο νοσοκομείο και η δομή δεν κατέρρευσε.

Παραίτηση Γκουτέρες ζητούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Στο διπλωματικό μέτωπο, κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο Σ.Α., στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι Ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

UNICEF: Τουλάχιστον 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε 18 ημέρες

Σημειώνεται πως η UNICEF ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά πρόσθεσε πως άλλα 5.364 παιδιά τραυματίστηκαν, επικαλούμενη πληροφορίες της, χωρίς να κατονομάσει πηγές. Η UNICEF έκανε λόγο για «αδυσώπητες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού.

Μετά την αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που είχε απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο αριθμό που έχουν δημοσιοποιήσει οι ισραηλινές αρχές, εξαπολύθηκαν ασταμάτητοι βομβαρδισμοί από αέρος και με το πυροβολικό σε αντίποινα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στον θύλακα υπό πολιορκία.

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κηλίδα που μεγεθύνεται στη συλλογική μας συνείδηση. Ο ρυθμός των θανάτων και των τραυματισμών είναι απλά απίστευτος», ανέφερε η Αντέλ Χοντρ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η ολοένα οξύτερη έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον παλαιστινιακό θύλακα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, που αποτελούν περί το 50% του πληθυσμού (2,3 εκατ.), τόνισε η υπηρεσία.

Η UNICEF κάλεσε τα μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις, δεκάδες από τους οποίους είναι παιδιά.

Με πληροφορίες από: CNN, Al Jazeera, Reuters, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v