Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, εντείνει τα χτυπήματα ο ισραηλινός στρατός

(upd) Ήχησαν οι σειρήνες σε πόλεις του Ισραήλ. Νυχτερινή επιχείρηση με άρματα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αυξήθηκε ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς. Η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί, προειδοποιεί ο Πούτιν.

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, εντείνει τα χτυπήματα ο ισραηλινός στρατός

Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Προειδοποιητικές σειρήνες ακούστηκαν στην πόλη, αλλά και σε Χολόν, Ρισόν Λεζιόν και τις γύρω κοινότητες.

Κάτοικοι ανέφεραν εκρήξεις, προφανώς από την ενεργοποίηση του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Σιδηρούς Θόλος. Η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Σειρήνες ήχησαν επίσης στην Ασκελόν και στο Ζικίμ, κοντά στη Γάζα, λίγο μετά την εκτόξευση νέου κύματος ρουκετών στην περιοχή.

Διεισδύσεις ισραηλινών τανκς τη νύχτα στη Γάζα

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας χθες, Τετάρτη, και επιτέθηκαν σε στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής.

Στο βίντεο από τη νυχτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύχτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ανεβαίνει ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ατόμων που έχει επιβεβαιωθεί ότι κρατούνται όμηροι στη Γάζα από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου έχει ανέλθει σε 224 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. 

Ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φωνές που μιλάνε για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα, με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ να προειδοποιεί πως ίσως χρειαστεί να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Γάζα, εάν δεν παραδοθούν καύσιμα, λέγοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προτάθηκε από τις ΗΠΑ ζητεί «ανθρωπιστική παύση» -όχι κατάπαυση του πυρός-, για να επιτραπεί η απελπιστικά αναγκαία βοήθεια να φθάσει στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να κλίνει προς την κατεύθυνση της έκκλησης για μια «σύντομη ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα, μετά τη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, όπως δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης. Αρκετοί ηγέτες έχουν ήδη εκφράσει κάποια εκδοχή αυτής της πρότασης, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των υπουργών Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Ξεχωριστά, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά «ανθρωπιστική παύση», αλλά απορρίπτει μια «γενική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Χθες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία απέτυχαν να εγκρίνουν ψηφίσματα για τη σύγκρουση στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Μέση Ανατολή, ενώ το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να εγκριθεί. Δεν κατάφερε να αποκτήσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την εξέταση. Το αποτέλεσμα για το αμερικανικό ψήφισμα ανακοινώθηκε ως εξής: «10 ψήφοι υπέρ, 3 κατά του βέτο και 2 αποχές».

Πούτιν: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ίσως επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι -γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- για εγκλήματα άλλων.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη συνάντησή του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.

«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής».

Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις -τις οποίες δεν κατονόμασε- επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. «Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη».

Με πληροφορίες από: Al Jazeera, Guardian, CNN, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v