Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη 6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, πριν από τρεις εβδομάδες.

Εκτίναξη 6% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Aνοδικά κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών έσβησε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τη χερσαία του επίθεση στη Γάζα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου εκτινάσσονται 6%, στα 53,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, πριν από τρεις εβδομάδες, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς σε γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Καθώς δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε θα αυξηθούν οι εξαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις αγορές ενέργειας θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διακοπές στα στενά του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός για το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v