Χαμηλό 6 ετών χτυπούν οι μετοχές της Orsted

Ο δανέζικος κολοσσός κοινής ωφέλειας αποσύρεται από δύο αμερικανικά αιολικά πρότζεκτ. Επικαλείται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και τα υψηλά επιτόκια.

Χαμηλό 6 ετών χτυπούν οι μετοχές της Orsted

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών βουτάει η μετοχή της Orsted, αφού ο δανέζικος κολοσσός κοινής ωφέλειας αποσύρεται από δύο αμερικανικά αιολικά πρότζεκτ.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, κατέγραψε απομειώσεις 28,4 δισ. κορώνες (4 δισ. δολάρια) καθώς η κρίση στην αιολική βιομηχανία επιδεινώνεται. Δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταματήσει να αναπτύσσει τα έργα Ocean Wind 1 και 2 στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϊ. 

H Orsted απέδωσε την απόφαση, μεταξύ άλλων, στις καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και στα πιο υψηλά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό συζητά με τη Cenergy για joint venture που θα έχει στόχο τη δημιουργία μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην πολιτεία Mέριλαντ των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η τεράστια απομείωση είναι βαθύτερη από ό,τι φοβόντουσαν οι επενδυτές και οι αναλυτές, ενώ είναι ακόμη μία κακή είδηση από έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα υψηλά κόστη και η αύξηση των επιτοκίων οδήγησαν σε καθυστερήσεις έργων, την ώρα που η γερμανική Siemens Energy βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση, αναζητώντας  εγγυήσεις δανείων ύψους έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για μελλοντικά έργα, καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της. 

Οι μετοχές της Orsted κάνουν βουτιά 22% στην Κοπεγχάγη, ενώ καταγράφουν απώλειες πάνω από 55% φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v