Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό η Αίγυπτος λόγω πολέμου

Τα απόνερα του πολέμου στη Γάζα. Μηδενίζονται οι εισαγωγές από το γειτονικό Ισραήλ, πιέζονται οι επανεξαγωγές LNG, ζορίζεται η βιομηχανία λιπασμάτων και εντείνεται το πρόβλημα με τις διακοπές ρεύματος στη χώρα.

Ξεμένει από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό η Αίγυπτος λόγω πολέμου

Η Αίγυπτος περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες της, ένδειξη του διευρυνόμενου οικονομικού αντίκτυπου που έχει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης καυσίμων.

Η μείωση της ροής φυσικού αερίου από την κυβέρνηση προς τη βιομηχανία είναι προσωρινή και δεν έχει επηρεάσει ακόμη την παραγωγή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι βιομηχανίες λιπασμάτων έχουν υποστεί ήδη μείωση 30% σε ενεργειακές προμήθειες ζωτικής σημασίας.

Από τότε που το Ισραήλ έκλεισε το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ λόγω των μαχών στη Γάζα, οι αιγυπτιακές εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο μηδέν, έναντι 800 εκατ. κυβικών ποδιών την ημέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Ως αποτέλεσμα, εντείνονται οι διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τη χώρα από το καλοκαίρι, μετά το κύμα καύσωνα που εξάντλησε τα αποθέματα.

Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το γειτονικό Ισραήλ για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης, καθώς και για επανεξαγωγή στην Ευρώπη μέσω εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός, όμως, είχε συνέπεια να καταναλώνει όλο το φυσικό αέριο που παρήγαγε, περιορίζοντας τις αποστολές στο εξωτερικό. Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να επαναληφθούν οι εξαγωγές στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η βιομηχανία Misr Fertilizers Production, που παράγει αζωτούχο λίπασμα ουρίας, δήλωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τις 27 Οκτωβρίου, αλλά καμία γραμμή παραγωγής δεν έχει σταματήσει. Οι εξαγωγές αιγυπτιακής ουρίας προς την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου του είδους.

Οι μετοχές της Abou Kir Fertilizers σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας χθες Τρίτη στο Κάιρο, καθώς βυθίστηκαν 11% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Προ ημερών, η Chevron έκλεισε το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και ανέστειλε τις εξαγωγές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EMG που εκτείνεται από την Ασκελόν του νότιου Ισραήλ προς την Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v