Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ φιλοξενεί η Γερμανία

Το «όραμα» της Αναλένα Μπέρμποκ για την Ουκρανία και τα Βαλκάνια, με στόχο την «ενότητα μέσα στην πολυμορφία». Η παρουσία Ελλάδας-Κύπρου και η κινητικότητα του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Διάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ φιλοξενεί η Γερμανία

«Μια βαθιά μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη προκειμένου η ΕΕ να είναι σε θέση να ενεργεί αποτελεσματικά, ακόμη και μετά την επιθυμητή ένταξη και άλλων χωρών», σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, βάσει όσων δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της στη σημερινή Υπουργική Διάσκεψη για τη Διεύρυνση που διεξάγεται στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών κατόπιν γερμανικής πρωτοβουλίας. Ο τίτλος άλλωστε που δόθηκε στη Διάσκεψη είναι ενδεικτικός των προθέσεων: «Μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη Ένωση: Καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση και τις υποψήφιες χώρες κατάλληλες για ένταξη».

Η ΕΕ «πρέπει να διευρυνθεί» και το βασικό ερώτημα πλέον για τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, δεν είναι «εάν, αλλά πώς και πότε». «Ενότητα μέσα στην πολυμορφία», αλλά και έναρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης για σειρά σύνθετων ζητημάτων που σχετίζονται και με το τεχνικό σκέλος της διεύρυνσης, όπως π.χ. η λήψη περισσότερων αποφάσεων μελλοντικά με την αρχή της πλειοψηφίας, είναι κρίσιμης σημασίας για τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.

Εκτός όμως από τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία η Γερμανία ζητά επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να δίνει επίσης το «παρών». «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στο Κίεβο», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα στείλουν τον Δεκέμβριο ένα θετικό και σαφές μήνυμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας αλλά και της Μολδαβίας.

Διμερείς επαφές Κύπρου-Γερμανίας

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν περίπου 20 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί σε διπλωματικό μόνο επίπεδο η πρέσβης στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη. Η Κύπρος εκπροσωπείται από τον υπ. Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, με προγραμματισμένη επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.

Σημειωτέον ότι η Κύπρος το τελευταίο διάστημα καλείται να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως «ασφαλής λιμένας» της ΕΕ σε μια ταραγμένη θάλασσα: από τη μια πλευρά ως ενδιάμεσος σταθμός για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από τη Μέση Ανατολή κι από την άλλη ως πιθανός «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Λωρίδα της Γάζας.

O Xακάν Φιντάν στο Βερολίνο

Τα βλέμματα όμως όλων είναι στραμμένα στον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος εκπροσωπεί την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ο Χακάν Φιντάν είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα των ημερών, λόγω των αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών που έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες για το Μεσανατολικό, με τελευταία τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του.

Στη γερμανική πρωτεύουσα αποτιμώνται κρίσιμες και οι διμερείς επαφές του Χακάν Φιντάν με την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, στον απόηχο της πρόσφατης δημόσιας στήριξης της Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κι όλα αυτά ενώ το γερμανικό υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων της Χαμάς αλλά και του παλαιστινιακού δικτύου Σαμιντούν στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, πίσω από τη Χαμάς βρίσκονται πολλά μέλη και με γερμανική υπηκοότητα, χωρίς βέβαια να υπάρχει παρακλάδι της Χαμάς επί γερμανικού εδάφους.

Τέλος, σημαντικό αναμένεται το επόμενο διάστημα και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αμέσως μετά, την ίδια εβδομάδα, επίκειται -εφόσον δεν αναβληθεί- και επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο. Κι αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη η πιθανή έλευσή του στη Γερμανία, σε Γερμανούς πολιτικούς τόσο κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v