ΗΠΑ: Πιο αυστηρή εποπτεία στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου σε hedge funds, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου και άλλες μη τραπεζικές οντότητες.

ΗΠΑ: Πιο αυστηρή εποπτεία στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε νέο πλαίσιο για να τεθούν και εταιρείες εκτός των τραπεζών υπό την αυστηρή εποπτεία της Fed, μια σημαντική ρυθμιστική απειλή για hedge funds και επενδυτικές εταιρείες.

Μετά από πολλούς μήνες, οι κορυφαίοι φορείς άσκησης οικονομικής πολιτικής της Ουάσιγκτον δημοσίευσαν την Παρασκευή νέο πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό χρηματοοικονομικών εταιρειών ως συστημικά σημαντικών.

Η ταμπέλα των «πολύ μεγάλων για να αποτύχουν» ιδρυμάτων έχει εφαρμοστεί ως τώρα κυρίως στις μεγάλες τράπεζες της Wall Street.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εποπτικoύ Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και άλλες ρυθμιστικές αρχές δεν προσδιόρισαν ρητά ποιες εταιρείες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν». Αντίθετα, παρουσίασαν μια νέα διαδικασία που θα μπορούσε να θέσει υπό αυστηρότερη εποπτεία πολλούς χρηματοοικονικούς κολοσσούς όπως η BlackRock. 

Με βάση το νέο πλαίσιο, το FSOC θα αναγνωρίζει «συστημικά σημαντικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα» με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες και θα δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να απαντήσει. Αν το συμβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει με τον ορισμό, η εταιρεία θα μπορεί να συζητήσει το ζήτημα με τον επόπτη της και το FSOC. Θα χαρακτηρίζεται ως συστηματικά σημαντική μόνο αν ψηφίσουν υπέρ τα δύο τρίτα των δέκα μελών του FSOC. 

Το σχέδιο ξεκινά μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά αυστηρότερη εποπτεία για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χρηματοοικονομικού τομέα που δεν είναι τράπεζες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v