Ζελένσκι: Ξεχάστε το ενδεχόμενο εκλογών το 2024

«Δεν είναι ώρα για κάλπες, αλλά για ενότητα», διαμηνύει ο Ουκρανός πρόεδρος, στη σκιά της κόντρας με τον στρατό για τις εξελίξεις στον πόλεμο. Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει την αναβολή.

Ζελένσκι: Ξεχάστε το ενδεχόμενο εκλογών το 2024

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών το 2024 στη χώρα, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για πολιτική ενότητα, την ώρα που η κυβέρνησή του επιδιώκει να διατηρήσει τη δυτική υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του κοινού, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στα πολεμικά μέτωπα, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Ο Ζελένσκι είπε σε ομιλία του μέσω βίντεο το βράδυ της Δευτέρας ότι «δεν είναι τώρα ώρα για εκλογές», καθώς η Ουκρανία πρέπει να κατευθύνει τους πόρους της προς αμυντικούς σκοπούς.

Ο 45χρονος ανέλαβε καθήκοντα το 2019, κάτι που σημαίνει ότι οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει κανονικά να διεξαχθούν στις αρχές του 2024. Όμως, δεν μπορούν να διεξαχθούν βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος κηρύχθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει διάφορα αιτήματα για διεξαγωγή εκλογών, μεταξύ άλλων από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος δήλωσε ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν απόδειξη δέσμευσης της Ουκρανίας στη δημοκρατία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, όπως η χρηματοδότηση και η επιμελητεία. Περίπου έξι εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν στο εξωτερικό αφού διέφυγαν μετά την εισβολή. Ταυτόχρονα, η Ρωσία κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της επικράτειας της χώρας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί βρίσκονται στρατευμένοι στο πολεμικό μέτωπο, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Ο Ζελένσκι είπε στην ομιλία του ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στον πόλεμο και ότι οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να παραμεριστούν, καθώς η Ρωσία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τυχόν διασπαστικές τάσεις. «Τώρα όλοι πρέπει να σκέφτονται την υπεράσπιση της χώρας μας», είπε.

Πάνω από το 80% των Ουκρανών υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τον Οκτώβριο το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι πιθανότατα θα κέρδιζε τις εκλογές, καθώς είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας λόγω της ηγεσίας του εν καιρώ πολέμου. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο μειώθηκε στο 76% τον Οκτώβριο από 91% τον Μάιο, σύμφωνα με το KIIS, εν μέσω ενδείξεων για στρατιωτικό αδιέξοδο και εμφάνιση ρωγμών στην πολιτική ενότητα.

Οι πολιτικές προκλήσεις πληθαίνουν για τον Ζελένσκι. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε να σημειώσει ικανή πρόοδο, παρότι δέσμευσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από Δυτικούς συμμάχους.

Παράλληλα, περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ είναι αμφίβολη εν μέσω πολιτικών διαφωνιών στην Ουάσιγκτον, ενώ ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή διεκδικεί και με το παραπάνω την προσοχή των συμμάχων.

Στην Ουκρανία, εν τω μεταξύ, οι διαφωνίες οξύνονται τις τελευταίες μέρες. Αφού ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Βαλερί Ζαλούζνι εκτίμησε ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο Ζελένσκι διαφώνησε δημοσίως, χωρίς όμως να παραγνωρίσει τις δυσκολίες.

Επίσης, ο Ζελένσκι μίλησε για τη δολοφονία 19 στρατιωτών της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου από ρωσικό πύραυλο, εν μέσω ειδικής τελετής κοντά στο μέτωπο. Ο διοικητής της ταξιαρχίας παύθηκε, ενώ δόθηκε εντολή για διεξαγωγή έρευνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v