Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πρόστιμο-μαμούθ €13 δισ. από ΕΕ κινδυνεύει ξανά η Apple

Οι Βρυξέλλες παλεύουν να κερδίσουν δικαστήριο που έχασαν το 2020 για απλήρωτους φόρους της εταιρείας στην Ιρλανδία. Ποια η νέα εξέλιξη.

Με πρόστιμο-μαμούθ €13 δισ. από ΕΕ κινδυνεύει ξανά η Apple

Φόρους 13 δισ. ευρώ κινδυνεύει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία, αφότου σύμβουλος του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι η νίκη του τεχνολογικού γίγαντα σε προηγούμενο δικαστήριο πρέπει να απορριφθεί.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο γενικός εισαγγελέας Giovanni Pitruzzella του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε μια συμβουλευτική γνώμη, την Πέμπτη, είπε ότι η νίκη της Apple σε ένα κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί, επειδή ήταν γεμάτη νομικά λάθη.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ πρόκειται να εκδώσει τη δεσμευτική απόφασή του τους επόμενους μήνες για τη διαμάχη-ορόσημο που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις και απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία και ακολουθεί τέτοιες συμβουλές στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ -η οποία βρίσκεται σε προσωρινή άδεια για να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- προκάλεσε οργή από τα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας των iPhone στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας έως τον Λευκό Οίκο, όταν το 2016, μετά από διετή έρευνά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Apple 13 δισ. ευρώ για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις -ήταν το πιο μεγάλο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Κομισιόν ποτέ.

Είναι μακράν η μεγαλύτερη υπόθεση στη δεκαετή εκστρατεία της Βεστάγκερ για φορολογική δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι τα φορολογικά οφέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία απαγορεύεται στην ΕΕ.

Ωστόσο, η Apple κέρδισε το 2020 και κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ, αφού οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει αρκετά λάθη. Η ήττα ήταν ένα συντριπτικό χτύπημα για τη Βεστάγκερ, η οποία υπέστη κι άλλες απώλειες σε άλλες φορολογικές υποθέσεις, αφού οι δικαστές αδίκησαν τα πορίσματα της ομάδας της, σύμφωνα με τα οποία η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν δώσει στις εταιρείες ένα αθέμιτο φορολογικό πλεονέκτημα.

Η Apple απάντησε στα πορίσματα του γενικού εισαγγελέα Giovanni Pitruzzella λέγοντας ότι το κατώτερο δικαστήριο «ήταν πολύ σαφές ότι η Apple δεν έλαβε κανένα επιλεκτικό πλεονέκτημα και καμία κρατική ενίσχυση και πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να διατηρηθεί». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v