Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακό πακέτο €12 δισ. για το 2024 παρέχει στη βιομηχανία η γερμανική τριανδρία

Ο καγκελάριος Σολτς και οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών τερμάτισαν τη διαμάχη τους και αποφάσισαν μέτρα σε βάθος πενταετίας για την ανακούφιση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μείωση φόρων και αύξηση επιδοτήσεων.

Ενεργειακό πακέτο €12 δισ. για το 2024 παρέχει στη βιομηχανία η γερμανική τριανδρία

Ο κυβερνών συνασπισμός της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα στηρίξει τη βιομηχανία που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Το πακέτο μέτρων πενταετούς διάρκειας, αξίας 12 δισ. ευρώ μόνο για το 2024, περιλαμβάνει μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση και επέκταση των υφιστάμενων επιδοτήσεων. Η συμφωνία βάζει τέλος σε μια πολύμηνη διαμάχη στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης, αποσύροντας την πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλάδο. Οι βιομηχανικές ενώσεις χαιρέτισαν το πακέτο υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της Γερμανίας ως επιχειρηματικού κόμβου, γράφει το Clean Energy Wire. 

Το «πακέτο ενέργειας» έχει σκοπό να προσφέρει ανακούφιση στις βιομηχανίες, ωστόσο δέχτηκε και επικρίσεις για έλλειψη μακροπρόθεσμης προοπτικής και πιθανή στρέβλωση των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές επιτρέποντας τη συνέχιση ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

«Μόνο το επόμενο έτος θα υπάρξει ελάφρυνση έως και 12 δισ. ευρώ», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα παράσχει ασφάλεια σχεδιασμού για τις εταιρείες και θα τις απαλλάσσει από γραφειοκρατικά βάρη.

Εδώ και μήνες μαινόταν διαμάχη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της βιομηχανίας. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) είχε προτείνει μεγάλες επιδοτήσεις για να περιοριστούν οι τις τιμές του ρεύματος για εταιρείες έντασης ενέργειας, αλλά στο σχέδιό του αντιστάθηκε τόσο ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος όσο και ο τρίτος εταίρος, οι φίλα προσκείμενοι στην επιχειρηματικότητα Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). «Είναι σημαντικό ότι έχουμε βρει έναν κοινό τρόπο για να υποστηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας - από τις μεσαίες έως τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Τα μέτρα θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από το κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμφωνία επιτεύχθηκε σε στενό κύκλο αξιωματούχων γύρω από τον Σολτς, τον Χάμπεκ και τον ηγέτη του FDP και υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις βιομηχανίες στο ευρωπαϊκό μίνιμουμ των 0,05 λεπτών ανά κιλοβατώρα (ct/kWh) για το 2024/2025, από 1,537 ct/kWh σήμερα (αντικαθιστώντας τον τρέχοντα μηχανισμό μέσω του οποίου μόνο οι εταιρείες έντασης ενέργειας δικαιούνται αποζημίωση για μεγάλο μέρος του φόρου), με προοπτική παράτασης έως το 2028 εφόσον το επιτρέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.

Επίσης, προβλέπεται πενταετής παράταση των επιδοτήσεων για την αποζημίωση των ενεργοβόρων εταιρειών για μέρος του κόστους CO2 για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), καθώς και πενταετής επέκταση του «ανώτατου ορίου» που περιορίζει το συνολικό κόστος εμπορίας εκπομπών CO2 για περίπου 90 βιομηχανίες ιδιαίτερα υψηλής έντασης ενέργειας σε ορισμένο ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της. 

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ενιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη Γερμανία. Αντίθετα, υπάρχει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα τιμών που εξαρτώνται από ευρύ φάσμα κριτηρίων. Ενώ τα γερμανικά νοικοκυριά το 2023 πληρώνουν περίπου 45 ct/KWh για την ηλεκτρική τους ενέργεια -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη-, οι εταιρείες έντασης ενέργειας πληρώνουν πολύ λιγότερα επειδή απαλλάσσονται από φόρους και εισφορές.

Η βιομηχανία καλωσόρισε το πακέτο, το οποίο όμως επέκριναν περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεξαμενές οικονομικής σκέψης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v