Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετανάστευση: Θετικός στο «αλβανικό μοντέλο Μελόνι» ο καγκελάριος Σολτς

Ερωτηθείς για το ιταλικό σχέδιο να δημιουργηθεί κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αλβανία, ο Σολτς στο περιθώριο συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών στην Ισπανία είπε ότι είναι ένας τρόπος «να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Μετανάστευση: Θετικός στο «αλβανικό μοντέλο Μελόνι» ο καγκελάριος Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι εξετάζει τη συμφωνία της Ιταλίας να δημιουργήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αλβανία και να διεκπεραιώνει εκεί τα αιτήματά τους για άσυλο, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή παράτυπων μεταναστών χωρίς έγγραφα, γράφει το Bloomberg.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση μιας πιο σκληρής γερμανικής προσέγγισης κατά της μετανάστευσης, αφού ο τρικομματικός κυβερνών συνασπισμός στη χώρα και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν σ' ένα πακέτο μέτρων με στόχο την επιτάχυνση της απέλασης όσων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται, καθώς και τη βελτίωση της ενσωμάτωσης όσων επιτρέπεται να παραμείνουν στη Γερμανία.

Η Ιταλία θα κατασκευάσει δύο κέντρα κράτησης στο αλβανικό έδαφος, για μετανάστες που αρχικά αποβιβάστηκαν στην Ιταλία. Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο, ο Σολτς είπε ότι η ίδια η Αλβανία θα γίνει σύντομα μέλος της Ε.Ε. Η βαλκανική χώρα ξεκίνησε συνομιλίες για ένταξη τον Ιούλιο του 2022, σε μια διαδικασία που έχει κολλήσει εδώ και χρόνια.

«Από αυτή την άποψη, στην πραγματικότητα μιλάμε για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών στη Μάλαγα της Ισπανίας. «Τέτοιες συμφωνίες, που έχουν ληφθεί υπόψη εκεί, είναι δυνατές - και θα τα παρακολουθήσουμε όλα αυτά στενά», πρόσθεσε.

Παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος των Πρασίνων, εταίρου του στο συνασπισμό, ο Σολτς και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της διαδικασίας ελέγχου για το άσυλο σε τρίτη χώρα, πιθανώς εκτός ΕΕ.

Η Γερμανία προσπαθεί επίσης να συνάψει συμφωνίες για τη μετανάστευση με πολλές αφρικανικές χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις θα συμφωνούσαν να δέχονται πίσω τους αιτούντες άσυλο που απορρίπτεται το αίτημά τους, με αντάλλαγμα το Βερολίνο να ανοίξει νόμιμους δρόμους μετανάστευσης για ειδικευμένους εργάτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v