Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλα deals για αγορά έως 250 αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία

Στη πιο εκτεταμένη παραγγελία στην ιστορία της χώρας προχωρά η Saudia, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η νεοσύστατη Riyadh Air, με στόχο να δημιουργήσει νέους τουριστικούς προορισμούς. Πώς μοιράζεται η πίτα μεταξύ Airbus και Boeing.

Μεγάλα deals για αγορά έως 250 αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία

Ο αερομεταφορέας της Σαουδικής Αραβίας με έδρα την Τζέντα εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλης επέκτασης του στόλου του με την προσθήκη έως και 150 αεροσκαφών στενής ατράκτου. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με την Airbus για το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο A320, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Saudia και της Airbus δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Ντουμπάι που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, μια παραγγελία αντίστοιχου διαμετρήματος θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.

Η Saudia έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις συζητήσεις για παραγγελία 150 αεροπλάνων, είπε ο Σαλέχ Εΐντ, στέλεχος της εταιρείας.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία επανατοποθετείται στην αγορά με έμφαση στα θρησκευτικά προσκυνήματα, καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναδιαμορφώνει την αεροπορική αγορά του βασιλείου.

Παράλληλα, η νεοσύστατη εταιρεία Riyadh Air θα επικεντρωθεί στον τουρισμό, καθώς ο Μπιν Σαλμάν στοχεύει να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε προορισμό για επισκέπτες. Η νέα αεροπορική εταιρεία πλησιάζει από την πλευρά της σε συμφωνία με την Boeing, ανέφερε παράλληλα το Bloomberg, για παραγγελία έως και 100 αεροσκαφών 737 Max.

Η Riyadh Air επιδιώκει να δημιουργήσει δικό της δίκτυο μπαίνοντας στον ανταγωνισμό με περιφερειακές εταιρείες όπως οι Emirates και Qatar Airways, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του διαδόχου να καταστήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Ο ντε φάκτο κυβερνήτης έχει φιλοδοξίες να μετατρέψει το Ριάντ σε ισχυρό επιχειρηματικό κόμβο και να ανταγωνιστεί μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Κόλπου για την παγκόσμια κίνηση μεταφορών.

Η Boeing έχει ήδη συμφωνήσει με τη Riyadh Air από τον Μάρτιο για έτερη αγορά έως και 72 μοντέλων 787. Τώρα προτιμάται και πάλι η αμερικανική εταιρεία εν μέρει επειδή η Airbus δεν είναι σε θέση να παράσχει σύντομα αεροσκάφη της οικογένειας A320, που είναι σχεδόν sold out για όλη τη δεκαετία.

Στο πλαίσιο του διετούς Dubai Air Show, που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα, αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας στην ευρύτερη περιοχή Emirates και όχι μόνο, αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες παραγγελίες αεροσκαφών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v