Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυτικοί αξιωματούχοι: Πάνω από το πλαφόν των $60 πωλείται το ρωσικό αργό

Το άλμα στις τιμές έχει φέρει χτύπημα στις προσπάθειες της G7 να περιορίσει τα κεφάλαια που ρέουν στο Κρεμλίνο, με τα οποία χρηματοδοτεί την εισβολή του στην Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι: Πάνω από το πλαφόν των $60 πωλείται το ρωσικό αργό

Το ανώτατο όριο τιμών στις τιμές πετρελαίου της Ρωσίας, που τέθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, παρακάμπτεται σχεδόν πλήρως, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και στοιχεία για τις ρωσικές εξαγωγές, αναγκάζοντας τις χώρες να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν μία από τις βασικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «σχεδόν καμία» από τις αποστολές θαλάσσιου πετρελαίου τον Οκτώβριο δεν εκτελέστηκε κάτω από το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που η G7 και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να επιβάλουν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ διεξήγαγαν συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ενίσχυση του πλαφόν, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για την ενίσχυση της επιβολής του ανώτατου ορίου ή τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στην αγορά μεταχειρισμένων πετρελαιοφόρων.

Οι ανησυχίες μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων ενισχύονται από τα επίσημα ρωσικά στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις πετρελαίου τον Οκτώβριο -δείχνουν ότι η μέση τιμή που έλαβε η Μόσχα ήταν πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Το άλμα στις ρωσικές τιμές έχει προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της G7 να περιορίσουν τα κεφάλαια που ρέουν στο Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία και έρχεται καθώς το Κίεβο έχει σημειώσει μόνο περιορισμένη πρόοδο στην αντεπίθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v