Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφορίζει το αέριο με το επίκεντρο στις ανάγκες θέρμανσης

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύονται έως και 2,9%, στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τι οδηγεί την αγορά.

Ανηφορίζει το αέριο με το επίκεντρο στις ανάγκες θέρμανσης

Ανοδικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι traders ζυγίζουν τους κινδύνους από πιθανές διακοπές του εφοδιασμού και τις ανάγκες θέρμανσης της περιοχής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύονται έως και 2,9%, στα 49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από προειδοποίηση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας ότι η περιοχή δεν πρέπει να εφησυχάζει τώρα που οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της είναι γεμάτες. Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα συμβόλαια διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντανακλώντας τόσο τα ισχυρά αποθέματα όσο και τη διαρκή ευπάθεια της Ευρώπης στις διακοπές εφοδιασμού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ η ήπειρος κατάφερε να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις ροές αγωγών από τη Ρωσία μετά τις ενεργειακές κρίσεις του περασμένου έτους, η αβεβαιότητα σχετικά με το λίγο φυσικό αέριο που εξακολουθεί να λαμβάνει από τη Ρωσία είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει επί του παρόντος τους traders.

Η Βουλγαρία, από την οποία διέρχονται κάποιοι όγκοι από τη Ρωσία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη, αρχίζει να εισπράττει νέο φόρο επί των ροών. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει οργή και ο πιθανός αντίκτυπός του στις προμήθειες - σταθερός προς το παρόν - παραμένει ασαφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v