Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναγράφει τον προϋπολογισμό ο Σολτς μετά το χτύπημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Σε ράβε-ξήλωνε για αναθεωρημένο σχέδιο προχωρά η γερμανική κυβέρνηση. Αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική βλέπει ο καγκελάριος, με πιθανό πράσινο κόστος ύψους €60 δισ.

Ξαναγράφει τον προϋπολογισμό ο Σολτς μετά το χτύπημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει πλήρως υπόψη τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα κάνει γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική της.

Το δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι η μεταφορά 60 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους, που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ταμείο εκτός προϋπολογισμού, παραβιάζει τους κανόνες που περιορίζουν τον νέο δανεισμό. Οι δικαστές είπαν ότι το εύρος του αποκαλούμενου Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, που τον Αύγουστο ξεπέρασε τα 212 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024 έως 2027, πρέπει τώρα να μειωθεί κατά 60 δισ. ευρώ.

Σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο Βερολίνο, ο Σολτς αναγνώρισε ότι η απόφαση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει γρήγορα το ταμείο, γνωστό ως KTF, εγκρίνοντας μεταξύ άλλων ένα προσωρινό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι δεν δαπανώνται κεφάλαια που δεν έχουν δικαιολογηθεί σωστά.

«Βγάζουμε αμέσως τα συμπεράσματά μας και ξεκινάμε τα δικά μας μέτρα», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. Τα 60 δισ. ευρώ της αχρησιμοποίητης πίστωσης θα ακυρωθούν, πρόσθεσε.

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί μια τεράστια πρόκληση για τον προϋπολογισμό του κυβερνώντος συνασπισμού και δυνητικά απειλεί τις δαπάνες για έργα όπως η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ή η επέκταση των υποδομών ηλεκτροκίνησης και υδρογόνου.

Τα μετρητά από το ταμείο προορίζονται επίσης για επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και για την παραγωγή ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων 10 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για ένα νέο εργοστάσιο της Intel στην ανατολική πόλη του Μαγδεμβούργου.

«Αν αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί δεν μπορούν πλέον να εκπληρωθούν, ο νομοθέτης πρέπει να το αντισταθμίσει με κάποιον άλλο τρόπο», δήλωσε η Ντόρις Κένιγ, αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την έκδοση της απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v