Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μαλακά ρίχνει τη UBS το δικαστικό σίριαλ για ξέπλυμα στη Γαλλία

Το ξέπλυμα χρήματος μετατρέπεται σε ξέπλυμα ποινής, καθώς το Ακυρωτικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε μεν ότι η ελβετική τράπεζα βοηθούσε πλούσιους να κρύβουν χρήματα, ωστόσο έκρινε υψηλό το πρόστιμο των €1,8 δισ., που πρωτοδίκως ήταν €4,5 δισ.

Στα μαλακά ρίχνει τη UBS το δικαστικό σίριαλ για ξέπλυμα στη Γαλλία

Η UBS Group βγαίνει κερδισμένη από απόφαση του γαλλικού ανώτατου δικαστηρίου που μπορεί να συμβάλει ώστε να μειωθεί το πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια επειδή βοήθησε πλούσιους Γάλλους πελάτες να κρύβουν αδήλωτα κεφάλαια σε ελβετικούς λογαριασμούς, γράφει το Bloomberg.

Οι Γάλλοι δικαστές επικύρωσαν μεν την καταδικαστική απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το 2021 για ξέπλυμα χρήματος, αλλά είπαν ότι η συνολική ποινή πρέπει να επανεξεταστεί. Με άλλα λόγια, αμφισβήτησαν την απόφαση κατάσχεσης 1 δισ. ευρώ και την αιτιολόγηση της αποζημίωσης 800 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε στο γαλλικό κράτος.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κατώτερο δικαστήριο πρέπει να επανεξετάσει τη συνολική ποινή με διαφορετική σύνθεση δικαστών και να εκδώσει νέα απόφαση με βάση τη νέα νομική καθοδήγησή του. Προηγούμενη απόφαση για την υπόθεση είχε μειώσει ήδη τη συνολική ποινή από 4,5 δισ. ευρώ στην απόφαση του 2021.

Το δικαστικό σίριαλ της UBS στη Γαλλία συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από δεκαετία. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο περίπου 2% στη Ζυρίχη. 

Το ανώτατο δικαστήριο επιβεβαίωσε προηγούμενη ετυμηγορία ότι η UBS έστειλε κρυφά και παράνομα Ελβετούς τραπεζίτες στη Γαλλία για να ενθαρρύνει τους υποψήφιους πελάτες να μετακινήσουν χρήματα πέρα από τα σύνορα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v