Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς γλίτωσε η Ιταλία την ποινή «σκουπίδια» από τη Moody's

Ο οίκος πιστοπληπτικής αξιολόγησης ανεβάζει τις προοπτικές σε «σταθερές» από «αρνητικές». Επιβεβαιώνει το σκαλί Baa3, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk bond», παρά το δυσθεώρητο χρέος. Πανηγυρίζει η Τζόρτζια Μελόνι.

Πώς γλίτωσε η Ιταλία την ποινή «σκουπίδια» από τη Moodys

Η Ιταλία δεν κινδυνεύει πλέον από περικοπές στα σκουπίδια της Moody's Investors Service, η οποία αύξησε την προοπτική της αξιολόγησής της σε σταθερή σε μια τεράστια νίκη για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η αξιολόγηση της χώρας διατηρήθηκε στο Baa3, τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, αλλά ο οίκος εταιρεία αφαίρεσε την απειλή υποβάθμισης μετά από περισσότερους από 15 μήνες με μια αρνητική άποψη που θεσπίστηκε λίγο πριν η ακροδεξιά λαϊκιστής πρωθυπουργός κερδίσει την εξουσία.

Η απόφαση «αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών για την οικονομική ισχύ της χώρας, την υγεία του τραπεζικού της τομέα και τη δυναμική του χρέους της κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody's την Παρασκευή.

«Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του ευρωπαϊκου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας και οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί».

Με το δώρο-Moody's αγοράζει πλέον χρόνο η Τζ. Μελόνι, καθώς αντιμετωπίζει μια κλονισμένη οικονομία, τις απαιτήσεις δαπανών, τις προσπάθειες να στήσει έναν προϋπολογισμό που αμφισβητείται έντονα με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα και έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό δεξιών και ακροδεξιών.

Ενώ η Ιταλία μόλις και μετά βίας γλίτωσε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, οι προοπτικές εκεί μπορεί τουλάχιστον να βελτιωθούν, σύμφωνα με προσδοκίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, σχολιάζει το Bloomberg.

Η οικονομία δεν αναμένεται να συρρικνωθεί έως το 2025 και θα επωφεληθεί σημαντικά από τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα κι έτσι, αυτή η προοπτική έδειξε επίσης μια λιγότερο ρόδινη προοπτική για τα δημόσια οικονομικά από την ήδη χαλαρή στάση της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν βλέπει το έλλειμμα να μειώνεται στο 4,3% το 2025 — όταν προβλέπουν 3,6%  οι αξιωματούχοι της Μελόνι . Βλέπει επίσης το χρέος ως ποσοστό της παραγωγής να αυξάνεται πάνω από 140% τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεδομένου ότι η Moody's έχει καθορίσει τα δημόσια οικονομικά ως τομέα ανησυχίας, ένα τέτοιο προφίλ είναι πιθανό να κρατήσει την εταιρεία αξιολόγησης να παρακολουθεί στενά την Ιταλία.

Η προοπτική ότι το έλλειμμα θα εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από το 3% σε δύο χρόνια από τώρα θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σημείο διαμάχης με την ΕΕ. Το καθεστώς της που περιορίζει τα ελλείμματα σε αυτό το ανώτατο όριο θα ξεκινήσει ξανά από τον Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομικών στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο για την ερμηνεία αυτού του κανόνα στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που παζαρεύεται και ενδέχεται να συζητήσουν το θέμα τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v