Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη ευρωζώνης για φέτος, βλέπει ανάκαμψη το 2024

Αναμένει αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος, από 0,8% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο, επειδή ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η ασθενής εξωτερική ζήτηση είχαν βαρύτερο τίμημα από το αναμενόμενο. Πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός.

Κομισιόν: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη ευρωζώνης για φέτος, βλέπει ανάκαμψη το 2024

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί πιο λίγο φέτος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά θα αποφύγει μια τεχνική ύφεση και η ανάπτυξη θα ανακάμψει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως σημειώνει το Reuters, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης για τις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ για το 2023 σε 0,6% από 0,8% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, επειδή ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η ασθενής εξωτερική ζήτηση είχαν βαρύτερο τίμημα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, η ανάπτυξη θα αρχίσει ήδη να επιταχύνεται τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση μετά από συρρίκνωση 0,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και η συνολική ανάπτυξη το 2024 είναι πιθανό να είναι 1,2%, επιταχυνόμενη στο 1,6% το 2025.

Ο πληθωρισμός, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να διατηρήσει στο 2,0% μεσοπρόθεσμα, θα υποχωρήσει στο 3,2% την επόμενη χρονιά, από 5,6% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος και θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2025.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,2% που ήταν φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 2,7% το 2025, κάτω από το ανώτατο όριο της ΕΕ του 3,0% του ΑΕΠ.

«Ο κύριος μοχλός αυτής της μείωσης αναμένεται να είναι η σημαντική μείωση των μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια το επόμενο έτος και η σταδιακή κατάργησή τους το 2025», ανέφερε η Επιτροπή.

Ωστόσο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Μάλτα και το Βέλγιο θα έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ πάνω από το 4,0% του ΑΕΠ τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2025 σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει πειθαρχικά μέτρα της ΕΕ εναντίον αυτών των χωρών.

Το συνολικό δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα υποχωρήσει, όπως προβλέπει η Επιτροπή - θα μειωθεί στο 89,7% του ΑΕΠ το 2024 από 90,4% που αναμένεται φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 89,5% το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v