Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για 15ο μήνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Γιατί καταγράφεται άνοδος την ώρα που πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τη ζήτηση. Πώς τα πήγαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες - πρωτιά για τη Volkswagen. Πόσο ενισχύθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Για 15ο μήνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι παραδόσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν για 15ο μήνα τον Οκτώβριο, παρόλο που ο πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος δανεισμού επιβάρυνε τη ζήτηση των καταναλωτών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 14% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας στο 1,04 εκατ. οχήματα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, με κύρια αιτία το γεγονός ότι πρόκειται για παραγγελίες που έχουν καθυστερήσει. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αποτέλεσαν περίπου το 15% των συνολικών παραδόσεων.

Χρόνια διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησαν την αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης σε πολλές εκκρεμείς παραγγελίες οι οποίες ενισχύουν τις πωλήσεις αν και οι οικονομικές προοπτικές εξασθενούν. Ενώ η ευρωζώνη είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση, η καταναλωτική ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει δείξει αδυναμία την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, έχει μείνει στάσιμη.

Στη Γαλλία, όπου οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν κατά 22% τον Οκτώβριο, οι κρατικές επιδοτήσεις αντισταθμίζουν την ανεπαρκή ζήτηση και υποστηρίζουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης, μειώθηκε σε λιγότερο από 5% τον περασμένο μήνα, αφού το Βερολίνο τερμάτισε τις κρατικές επιδοτήσεις σε εταιρείες για αγορές και μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία αυξήθηκαν μόλις 4,3%.

Πώς τα πήγαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τον περασμένο μήνα:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v