Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Δικαστικό «όχι» στα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων της Deliveroo

Απόφαση-σταθμός υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Οι συμβάσεις δεν συνιστούν εργασιακή σχέση, ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται σύσταση σωματείου.

Βρετανία: Δικαστικό «όχι» στα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων της Deliveroo

Οι δικυκλιστές διανομείς της Deliveroo δεν μπορούν να σχηματίσουν συνδικάτα ή να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση, αφού η γνωστή εφαρμογή delivery κέρδισε τη δικαστική μάχη στη Βρετανία, σε μια απόφαση-ορόσημο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η ανεξάρτητη εργατική ένωση IWGB, που μετρά τα περισσότερα μέλη ταχυμεταφορέων που βασίζονται σε apps στη Βρετανία, είχε κατέλθει σε χρόνιο δικαστικό αγώνα εδώ και χρόνια, επιδιώκοντας να αποκτήσει επίσημα δικαιώματα συλλογικών διαπραγματεύσεων για δεκάδες χιλιάδες διανομείς της Deliveroo.

Δεδομένου ότι οι δικυκλιστές θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλο άτομο για να καλύψει τις παραδόσεις χωρίς τη συμμετοχή της Deliveroo, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου Lady Rose αποφάνθηκε ότι οι συμβάσεις μεταξύ των δικυκλιστών και της εταιρείας δεν συνιστούν εργασιακή σχέση.

Η ικανότητα των διανομέων να επιλέγουν τις δικές τους ώρες και να εργάζονται σε διάφορες εταιρείες παράδοσης ήταν ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση, γράφουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v