Χριστουγεννιάτικα ψίχουλα για τους κούριερ στη Γερμανία

Αμείβονται 20% λιγότερο από εργαζόμενους σε άλλους τομείς. Σχεδόν το 30% έχει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική ή προσωρινή απασχόληση. Τρέχουν και δεν φτάνουν την εορταστική περίοδο -και όχι μόνο. Ο νόμος του 2019 και τι λένε τα συνδικάτα.

Χριστουγεννιάτικα ψίχουλα για τους κούριερ στη Γερμανία

Σε λίγες μέρες εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το αργότερο τέλη Νοεμβρίου, περισσότερα από 11 εκατομμύρια δέματα θα μεταφέρονται καθημερινά σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια, εκτιμά o πανευρωπαϊκά κορυφαίος πάροχος μεταφοράς δεμάτων DHL. Πρόκειται για σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό δεμάτων από τα 6,2 εκατομμύρια που μεταφέρονται κάθε μέρα σε περιόδους εκτός γιορτών.

Για μια ακόμα φορά, οι διανομείς θα επωμισθούν, στην κυριολεξία, το βάρος μεταφοράς πακέτων μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας είτε βρίσκεται στον δεύτερο όροφο είτε στον πέμπτο, τη στιγμή μάλιστα που θεωρούνται ιδιαίτερα κακοπληρωμένοι για αυτή τη σκληρή σωματική εργασία.

Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως DHL, Hermes, UPS, DPD, GLS, Fedex & Co κερδίζουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από συναδέλφους τους σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι διανομείς δεμάτων πλήρους απασχόλησης λαμβάνουν μέσο μεικτό μισθό 2.719 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα μεταφοράς δεμάτων βγάζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερα από αντίστοιχους εργαζόμενους στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας», αναφέρει η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Καθεστώς εκμετάλλευσης;

Ορισμένοι στη Γερμανία κάνουν λόγο για καθεστώς εκμετάλλευσης στον τομέα διανομής δεμάτων, επειδή εταιρείες όπως η Amazon ή η Hermes συνεργάζονται με υπεργολάβους, στους οποίους συχνά δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από τους μεγάλους παρόχους μεταφοράς δεμάτων μόνο η DHL απασχολεί η ίδια την πλειονότητα των διανομέων, εφαρμόζοντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Και σαν μην έφθανε αυτό, οι διανομείς εργάζονται συχνά με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υπό αυτό το καθεστώς εργάζεται σχεδόν το 29% των εργαζομένων. Σε άλλους τομείς της οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 19%. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 60% των διανομέων εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα ενώ σε άλλους τομείς, το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 50%.

Εργάζονται σκληρότερα και περισσότερο

Η συνδικαλιστική οργάνωση DPVKOM, η οποία εκπροσωπεί κυρίως εργαζόμενους των Γερμανικών Ομοσπονδιακών Ταχυδρομείων, της Postbank και της Telekom, επικρίνει το γεγονός ότι οι διανομείς εργάζονται σκληρότερα και περισσότερο:

«Τα ολοένα περισσότερα και πιο βαριά δέματα, οι μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις που οφείλουν να καλυφθούν και οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε μεγαλύτερη σωματική και ψυχική καταπόνηση των εργαζομένων», δηλώνει στην DW ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Μάικ Μπραντενμπούργκερ. Σύμφωνα με την DPVKOM, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διανομείς αποχωρούν από την DHL σχετίζεται με τις ολοένα δυσκολότερες συνθήκες εργασίας.

Ο πάροχος μεταφοράς δεμάτων DHL απασχολεί σήμερα περισσότερους από 116.000 διανομείς αλληλογραφίας και δεμάτων. Για τη γερμανική εταιρεία εργάζονται επίσης 40.000 υπάλληλοι στα κέντρα διαλογής και 10.000 εποχικοί. «Είμαστε άριστα προετοιμασμένοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων», δηλώνει ο Νίκολα Χαγκλάιτνερ, επικεφαλής του τομέα Post & Parcel Germany.

Ο νόμος περί προστασίας των διανομέων δεμάτων, ο οποίος ισχύει στη Γερμανία από το 2019, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι μεγάλοι πάροχοι οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι υπεργολάβοι τους καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους υπαλλήλους τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το υπουργείο προτίθεται να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στο αποκαλούμενο «τελευταίο μίλι», δηλαδή την απόσταση από το όχημα μεταφοράς δεμάτων μέχρι την πόρτα του παραλήπτη.

Για τον σκοπό αυτό, το γερμανικό υπουργείο ενσωματώνει περισσότερες διατάξεις προστασίας εργαζομένων στην επικείμενη τροποποίηση του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στο αρμόδιο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v