Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίρει τους περιορισμούς στο χρέος για τέταρτη χρονιά η Γερμανία

Ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, εγκαταλείποντας και πάλι εκτάκτως το φρένο χρέους ώστε να βρει τα 37 δισ. που πάγωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Αίρει τους περιορισμούς στο χρέος για τέταρτη χρονιά η Γερμανία

Η Γερμανία αναστέλλει το συνταγματικό όριο στον καθαρό νέο δανεισμό για τέταρτη συνεχή χρονιά, αφού η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε σε ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και παράλληλα να μετριάζεται η κρίση που θα μπορούσε ως εκ τούτου να απειλήσει τα δημοσιονομικά της χώρας, γράφει το Reuters.

H εν λόγω πρόταση θα περιλαμβάνει άρση του επονομαζόμενου «φρένου χρέους».

Η απόφαση ορόσημο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης έριξε στο κενό εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονταν σε ειδικά ταμεία εδώ και χρόνια, αλλά δεν αποτελούν μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση διέθεσε μετρητά από αυτές τις πηγές για πρωτοβουλίες όπως η οικολογική παραγωγή, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι υποδομές φόρτισης, οι επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις μπαταριών και ημιαγωγών, αλλά και για να συμβάλουν στην ανακούφιση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Η χρήση των ειδικών κονδυλίων επέτρεπε αρχικά στον Λίντνερ να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για την επαναφορά του φρένου χρέους στον κανονικό προϋπολογισμό, διοχετεύοντας μετρητά εκ παραλλήλου ώστε να υποστηρίξει την ανανέωση της παραγωγικής βάσης της Γερμανίας και να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών.

Ο πρόεδρος του δημοσιονομικά σκληρού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών, προχωρώντας σε κωλοτούμπα αλά γερμανικά, τώρα αναστέλλει ξανά το όριο δανεισμού για να καλύψει αναδρομικά 37 δισ. ευρώ νέου χρέους στον αναθεωρημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2023, γράφει το Bloomberg.

Με δυνατότητες για περισσότερο δανεισμό, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων ωθήθηκαν έως και έξι μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,62%

Οι περιορισμοί δανεισμού ενσωματώνονται στο σύνταγμα της Γερμανίας, αλλά μπορούν να παραμεριστούν προσωρινά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ανεστάλησαν για τρία χρόνια, έως το 2022, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v