Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nάγκελ: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιοακίμ Νάγκελ. Δεν πρέπει να βιαστεί η ΕΚΤ.

Nάγκελ: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, τονίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της πολύ γρήγορα, μετά τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων. 

Η ΕΚΤ έχει στείλει «σήμα» ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για αρκετά τρίμηνα και οι επενδυτές προβλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του 2024, ωθώντας συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως ο Νάγκελ να εκφράσουν την αντίθεσή τους δημόσια.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρέχων κύκλος αύξησης έχει πλέον ολοκληρωθεί», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, ο Νάγκελ, σε ομιλία του στην Κύπρο. «Φυσικά, θα μπορούσε να είναι αυτό, ότι αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια».

Το σενάριο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% νωρίτερα από ό,τι έχει προβλεφθεί είναι πολύ λιγότερο πιθανό, επομένως είναι πρόωρο ακόμα και να κάνουμε εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. 

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να έρθει μόνο όταν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2% αλλά ακόμη και τότε, θα ήταν καλύτερα να κάνουμε λάθος ενεργώντας πολύ αργά παρά πολύ νωρίς, τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v