Παράταση των έκτακτων ενεργειακών μέτρων για ένα χρόνο προτείνει η Κομισιόν

Αν και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την καθησύχαση των αγορών και τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού, η παράταση θα παράσχει πρόσθετη διασφάλιση, καθώς συνεχίζεται η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Παράταση των έκτακτων ενεργειακών μέτρων για ένα χρόνο προτείνει η Κομισιόν

Η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να παρατείνει διάφορα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που θεσπίστηκαν πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ενώ η ΕΕ φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για την καθησύχαση των αγορών και τη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού, η παράταση κατά άλλους 12 μήνες θα παράσχει πρόσθετη διασφάλιση, καθώς η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συνεχίζεται.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον λεγόμενο κανονισμό αλληλεγγύης, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τη διαφάνεια της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου και προκαθορισμένους κανόνες αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων, τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς με παράλληλη επίσπευση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, καθώς στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης έχει ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v