Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 15 ετών πλησιάζει ξανά η τιμή στο ρύζι

Αυξημένη ζήτηση για ρύζι Ταϊλάνδης από αναπάντεχους αγοραστές, περιορισμοί στις εξαγωγές Ινδίας, αλλά και το El Niño στηρίζουν τις τιμές.

Υψηλό 15 ετών πλησιάζει ξανά η τιμή στο ρύζι

Οι τιμές του ρυζιού βρίσκονται σε τροχιά για ένα νέο υψηλό 15ετίας, απειλώντας να πυροδοτήσουν περισσότερη αγωνία στην Ασία και την Αφρική, όπου είναι βασικό συστατικό για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το λευκό ρύζι  Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο -τιμή αναφοράς στην Ασία- εκτινάχθηκε κατά 57 δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στα 640 δολάρια ο τόνος, μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, οδηγώντας τις τιμές κοντά στο πιο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2008. Αυτό το ορόσημο επιτεύχθηκε στις αρχές Αυγούστου, στον απόηχο των σαρωτικών περιορισμών των εξαγωγών από την Ινδία.

Η αυξημένη ζήτηση για ταϊλανδέζικο ρύζι από απροσδόκητους αγοραστές όπως η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες έχει συμβάλει στην άνοδο, δήλωσε ο Chookiat Ophaswongse, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. 

«Πουλάμε καλά τώρα επειδή το Βιετνάμ έχει χαμηλά αποθέματα», δήλωσε ο Chookiat, ο όμιλος του οποίου ορίζει την τιμή για ρύζι 5% σπασμένο και άλλες ποικιλίες κάθε εβδομάδα. 

Η Ινδία αύξησε τους περιορισμούς των εξαγωγών στα τέλη Ιουλίου και αναμένεται να τους διατηρήσει σε ισχύ και το επόμενο έτος, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει να συγκρατήσει τις εγχώριες τιμές πριν από τις εκλογές.

Η έναρξη του El Niño, που συνήθως φέρνει ξηρότερες συνθήκες σε περιοχές ανάπτυξης στην Ασία, είναι έτοιμη να περιορίσει ακόμη περισσότερο την προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v