Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανέτα: Κερδίζουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, όπου ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,7%, ζητά να μην υπονομευτεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη. «Δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης».

Πανέτα: Κερδίζουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να αποφύγει υπερβολική ζημιά στην ανάπτυξη, καθώς διατηρεί υψηλό το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα.

Στην πρώτη του ομιλία για τη νομισματική πολιτική μετά την ανάληψη του ρόλου του πριν από ένα μήνα, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ διατήρησε τη γνώριμη ήπια προσέγγισή του, σε μια συγκυρία που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή δείχνουν πρώτα σημάδια συγχρονισμένης επιβράδυνσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, γράφει το Bloomberg.

«Η μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο», είπε ο Πανέτα στη Ρώμη. «Πρέπει να αποφύγουμε την περιττή ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που εντέλει θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών».

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν επιμείνει στην ανάγκη να παραμείνει υψηλό το κόστος δανεισμού, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η άνοδος των τιμών. Οι επενδυτές είναι λιγότερο πεπεισμένοι, αφού έχουν ήδη ποντάρει σε μείωση επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μάλιστα, τους ενθαρρύνουν. Ο Πανέτα μίλησε αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο απ' ό,τι περίμενε κάθε οικονομολόγος. Η αύξηση των τιμών στην Ιταλία κινείται τώρα μόλις στο 0,7% -πολύ κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυξάνεται ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στην οικονομία, αν και επί του παρόντος αναμένουν στασιμότητα και όχι παρατεταμένη ύφεση. Ο Πανέτα είπε ότι οι συνέπειες θα ενταθούν.

«Η μετακύλιση των αντίκτυπου της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης αποδεικνύεται ισχυρότερη από το αναμενόμενο», προειδοποίησε. «Η νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής παραγάγει μόνο ορισμένα από τα αποτελέσματά της και -με βάση την εμπειρία του παρελθόντος- είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνει τη ζήτηση».

Ο Πανέτα αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική επιτάχυνσης της συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να συζητά μια ταχύτερη κατάργηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων που αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πιέσει την Ιταλία στις αγορές ομολόγων, ο Πανέτα επέλεξε να επικεντρωθεί στον οικονομικό αντίκτυπο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά», είπε. «Έχοντας αυξήσει τα επιτόκιά μας σε επίπεδο που θα αποκαθιστούσε τη σταθερότητα των τιμών, μια απότομη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος, μετά την ταχεία συρρίκνωση των τελευταίων μηνών, θα μπορούσε να έχει συσταλτική επίδραση στην οικονομία, που δεν θα δικαιολογούνταν από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v