Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

Στο 2,4% κατέβασε ταχύτητα στην ευρωζώνη, από 2,9% τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός οδηγούν τις ανατιμήσεις. Τέταρτο μήνα φρέναρε ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα.

Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

Στο 3,0% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης είχε αυξηθεί κατά 3,4% τον περασμένο μήνα. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,1%.

Σημαντικό φρένο και στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο. Η πτώση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg που έκαναν λόγο για 2,7%, ενώ πλέον πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως. Την ίδια ώρα ωστόσο μειώνεται και το ΑΕΠ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οδηγώντας την περιοχή στο χείλος της ύφεσης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Στο 2,3% βούτηξε στη Γερμανία

O πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές τον Νοέμβριο καθώς σημειώθηκε πτώση στις τιμές της ενέργειας και των ταξιδιών. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια άνοδο 2,3% τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 3% τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο πληθωρισμός από τον Ιούνιο του 2021.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,5%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε βουτιά 0,7%. 

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να σημειώνει πτώση 7 μονάδων βάσης στο 2,85%.

Καλύτερα τα νέα στη Γαλλία, αν και συρρικνώθηκε το ΑΕΠ

Η οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο -ωθώντας τους επενδυτές να εντείνουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια την άνοιξη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee αναθεώρησε σήμερα Πέμπτη την ανάπτυξη κατά 0,1% που είχε αρχικά αναφέρει για τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σε πτώση 0,1%. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,6%.

Τα νέα ήταν καλύτερα για τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε στο 3,8% αυτόν τον μήνα -το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του περασμένου έτους- μετά το 4,5% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν αύξηση 4,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v